Öt metálzenekar, ami túl korán feladta - III. rész
2017. május 02. írta: Sarok Bettina

Öt metálzenekar, ami túl korán feladta - III. rész

Ezúttal magyar csapatokkal a fedélzeten!

unnamed_3.jpg

Babylon

A zenekar 2004 táján alakult, a srácok elmondása szerint spontán módon, ugyanis egy baráti sörözés során a negyedik doboz folyékony kenyér elfogyasztása mutatott rá arra, hogy zenekart kéne alapítani. Egy kis idő elteltével pedig teljessé is vált a Babylon legénysége: Köteles Leander, Borbély Csaba, Cserdi Imre és Zsiga Pál személyében.

2006-ban jelent meg a saját magukról elnevezett első anyaguk, amely tulajdonképpen egy demó felvétel volt, viszont igencsak meghatározó tételek kerültek rá. Ezt követte 2007-ben az Undefined című kislemez, melyen mindössze hat dal kapott helyet, köztük kettő Karhtago-dal a saját stílusukra formával.

Egy évvel később egy középlemezt dobtak piacra Fény címmel, melyen ugyancsak megtalálható két feldolgozás: az egyik a már jólismert Padlás című musicalből a Fényév távolság, illetve a Sonic Syndicate együttes Denied című tétele magyar változatban, amely Szétesőben címen került elhelyezésre. 

2009. május 22-én a zenekar azonban egy búcsúkoncerttel jelentette be feloszlását, ugyanis a csapat főnöke, Köteles Leander külföldön próbált szerencsét.

b1424616334_96.png

Tűzmadár

 A Tűzmadár a Soul Stealers nevű iskolai zenekarból nőtte ki magát, melyet Schrott Péter alapított két ex-taggal karöltve, 1999-ben. Még ebben az évben megjelent első demójuk is, a mindösszesen öt számot tartalmazó Halottak élén nevezetű kiadány, ami a Metal Hammer demonstráció rovatában elnyerte a hónap demója címet. Szintén ekkor jelent meg a zenekar első amatőr klipje is, ami az Éjféli álom című számhoz készült, és ami eredetileg egy vizsgafilmnek készült. Első nagyobb sikerüket 2001-ben élhették át, amikor meghívást kaptak az akkori Pepsi Szigetre, ahol a kései kezdés ellenére több mint 500 ember előtt játszhattak. Ebben az évben jelent meg az öt számot tartalmazó Igaz hittel kislemez, amely szintén jó kritikát kapott.

A 2002-es év hatalmas mélypont volt a zenekar életében. Minden adott volt az első nagylemez, a Jégkorszak rögzítéséhez. Augusztusban elkezdték felvenni az albumot Szabadkán a Kreaton stúdióban. Háromhónapnyi kemény munka, és rengeteg utazás után elkészült a nyersanyag. A gitár nagy részét Marjanov Miodrag (Miso) játszotta fel, aki be is szállt később a zenekarba, a többi gitártémát pedig Pihokker Péter, az akkori gitáros. A keverés során viszont egy sajnálatos baleset miatt az egész digitalizált anyag megsemmisült. Ekkorra már a stúdió is letörölte a szalagokat. Ez nemcsak anyagilag viselte meg a zenekart, hanem majdnem a Tűzmadár végét is jelentette.

tuzmadar_1.jpg

2003-ban szinte a teljes tagság lecserélődött és 5 tagúra bővült. (Tagok ekkor: Schrott Péter – ének, Barócsi Kristóf – gitár, Szűcs Attila – basszusgitár, Kovács Márton – gitár, Kőhegyi Bence – dob). 2004-ben némi támogatással megjelent egy 3 számos demó Jégkirály címmel, majd ennek folytatásaként 2005-ben immár másodszor rögzített Jégkorszak nagylemez a Hammerworld mellékleteként, kiváltva ezzel nem csak a közönség, de a szakma elismerését is: 2005 novemberében felléptek a Petőfi Csarnokban az Ossian előzenekaraként, ahol több, mint 1700 ember előtt játszhattak. A koncert olyannyira jól sikerült, hogy a fiúk meghívást kaptak Paksi Endrétől az Ossian tavaszi turnéjára.

2007-ben megjelent a zenekar második, 14 dalt tartalmazó albuma, mely a Fények névre hallgat. A lemez mellékletében a Miért nem én lettem? dalhoz készült klip is megtekinthető bónuszként. 2007 végén Kőhegyi Bence, majd 2008-ban Barócsi Kristóf is távozott a zenekarból magánéleti okok miatt, helyükre Haraszti Dávid dobos és Károlyi Gergely gitáros jött. Már az új felállással rögzítették a négy számot tartalmazó Volt egy álmom… kislemezt, amely elsősorban online terjesztésben jelent meg.

2011 márciusában a Hammer World mellékleteként megjelent az Álmok, a zenekar harmadik nagylemeze. A felvételek a Flameborn Studioban készültek. Ugyanebben az évben két kisfilmet is eforgattak, a Korszellem, valamint a  Júdás csókja című dalok képében. 2013-ban pedig debütált a Volt egy álmomhoz készült kisfilm is.

2017 februárjában az együttes bejelentette, hogy az  április 8-án, a ShowBarlangban adandó búcsúkoncert után,  a Tűzmadár -egy kis  időre -, felfüggeszti a működését. Az együttes tagjai más formációkban folytatják a zenélést.

tuzmadar_promo_1.jpg

  Subscribe

A csapat 1999-ben alakult, eredetileg THC néven. A felállás 2000-ben szilárdult meg, ugyanis ekkor vették fel a Subscribe nevet. Első nagylemezük, a Sanity Has Left The Building 2004 végén jelent meg a Hammer-Edge Records gondozásában.  

Az intenzív színpadi munka, a jazz, a magyar népzene, a funky, valamint a reggae elemekkel tűzdelt hardcore metál stílusban szuperáló zenekar a kritikusokat és a közönséget is meggyőzte, így rajongótáboruk és elismertségük is egyaránt növekedni látszott.

A csapat első korongját egy sikeres turné követte – ideértve a hazai fesztiválszezont is –, melynek közepette 2007-ben  megjelent második korongjuk, a Stuck Progress To Moon. A lemez nem csak a rajongók és a kritikusok körében aratott sikert, de 2008 elején a modern rock kategóriában Fonogram-díjjal jutalmazták érte az együttest, a  hazai internetes rock/metal sajtó pedig a legjobb hangzás díjával tüntette ki.

2009 végén egy különleges kiadvánnyal rukkolt elő a zenekar, ugyanis Contradictions néven piacra került egy EP, amelyen két vadonatúj saját szerzeményük mellett egy Edda-feldolgozás is helyet kapott, míg a DVD-n a zenekar történetét és 10 éves jubileumi koncertjét bemutató interjúkkal tarkított film kapott helyet.

2011 elején újra stúdióba vonultak a srácok harmadik lemezük rögzítése végett, ami a Bookmarks címet kapta. Ugyanezen év júniusában a Művészetek Palotájában egy különleges koncert keretében előadták áthangszerelt szerzeményeiket. Ezt egy hosszú turné követte, majd 2014-ben jelent meg negyedik és egyben utolsó lemezük, a This Moment Will Soon Be Gone. 2015-ben azonban jött a hideg zuhany: bejelentették, hogy feloszlanak. 

subscribe_foto_rostamark.jpg

Symphonic Destiny

A zenekar 2014 augusztusában alakult meg, a vajdasági Temerinben, a következő felállásban: Góbor Norbert billentyűs és zeneszerző, Tóth Attila szólógitáros, Bacsó József basszusgitáros, Németh Attila dobos, valamint Sánta Tímea énekesnő. Az együttes ötlete Norbitól és Tóth Attilától származik, két régi jó baráttól és zenészkollégától, akik elhatározták, hogy jó lenne végre valamit együtt alkotni, zenélni. Norbi felkérte Timit, hogy csatlakozzon a csapathoz, mint énekes, Attila pedig barátját, Józsefet szervezte be. Mindeközben az alkotói inspiráció sem váratott magára sokáig, ugyanis Norbi megírt három demó számot, majd egyöntetűen eldöntötték: irány a stúdió.

Így született meg a 2014 októberében megjelent Midnight című bemutatkozó kislemezük, mely egy varázslatos utazás történetét meséli el. Ezt követően gondos keresgélés után találtak rá Attilára, aki elvállalta a dobos szerepét, s így teljes lett a csapatuk. A zenekar már a kezdetekkor eldöntötte, hogy metált fognak játszani, hiszen mindannyian nagy kedvelői eme stílusnak, ráadásul dalaik is a szimfonikus metál jegyében íródtak.

3540400880_photo.jpg

A zenekar Vajdaság-szerte nagy sikerrel elnyerte a nagyérdemű kegyeit. Mindazonáltal a dalaik angolul írodtak, így remélhetőleg a külföldi hallgatósághoz is eljutott a temerini csapat muzsikája. A formáció egyébként már kapott hideget-meleget rövid pályafutása során, ám szerencsére több dicséretben és bátorításban részesültek, mint amennyi negatív kritika érte őket.

Tagjaik közül talán csak Németh Attila rendelkezik jelentős zenei háttérrel, hiszen számos metálzenekar tagja volt már az évek során – így többek között az Ámoknak is tagja volt, ahol Matláry Miklóssal zenélt együtt, aki azóta a félig vajdasági, félig pedig magyarországi tagokból álló Nevergreen nevezetű formáció „főnöke”. Ezzel szemben Timi neve csak az itthoniaknak, azaz csupán a temerinieknek csenghet ismerősen, hiszen rendszeresen részt vett a minden évben megrendezésre kerülő Tini Ifjúsági és Táncdalénekesi vetélkedőn, mely megmérettetést néhányszor nagy sikerrel meg is nyerte.

A Symphonic Destiny egyébként 2015-ben adta ki első, és egyben utolsó albumát, ami a The Fountain of Eternal Life elnevezést kapta, a Light in the Darkness nevezetű dalukhoz pedig egy dalszöveges kisfilmet is forgattak. Mindezek ellenére a csapat a feloszlás mellett döntött.

sd11825772_554324864718236_6420838562731371055_n.jpg

Leander Rising

A Leander-projekt 2009-ben indult, miután Köteles Leander előző zenekara, a Babylon feloszlott. Ekkor még csak szólóprojekt volt a zenekar. 2010-ben Vörös Attila felvette Leanderrel a kapcsolatot, miután az akkor már az interneten nagy port kavaró Csak Te című dal eljutott hozzá.

Később egy 2010-es teltházas budapesti koncert után újabb két taggal, Takács József Jozzy-val és Maczák Márkkal megalapították közös zenekarukat. Névként továbbra is a Leander maradt, majd 2011-ben egy sikeres nyári fesztiválturné után a Sony Magyarország is felfigyelt a zenekarra, és leszerződtette őket.

2012. márciusában debütált az első nagylemezük, amely a Szívidomár elnevezést kapta, nyáron pedig a lemez angol változata, a Heart Tamer is megjelent: először online, majd lemezes formában is. A zenekar 2012 nyarán változtatta nevét Leander Risingra.

2014 szeptemberében megjelent az Öngyötrő címet viselő második Leander Rising-album, mely sikerének folyományaként 2015-ben az együttes bekerült A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe, a Lőjetek fel című dallal.

A fenti sikerek ellenére 2015. szeptember 6-án a zenekar hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy az év végén beszünteti működését. Köteles Leander ugyan nem csüggedt sokáig, így hamar elindította a Leander Kills néven futó projektet, amely a hónapok elteltével hivatalos zenekarrá forrt.

0206leaband.jpg

süti beállítások módosítása