Így néztek ki kedvenceink gyermekként - II. rész
2017. május 22. írta: Sarok Bettina

Így néztek ki kedvenceink gyermekként - II. rész

cikk.jpg

Cikksorozatunk második részében ismételten bemutatjuk, hogy hogyan festettek kedvenc metálarcaink gyermekként, vagy épp tinédzserként, ám hozzá tesszük azt is, hogy az évek során milyenné formálódtak.

Sharon den Adel (Within Temptation)

Sharon Janny den Adel néven látta meg a napvilágot,  1974. július 12-én a dél-hollandiai Waddinxveenben. Gyerekkorában nagyon sokat utazott és legalább tíz különböző országban élt, köztük Indonéziában, ahol 1 és 6 éves kora között tartózkodott családjával. Tizenéves volt már, mikor visszaköltöztek Hollandiába és beiratták egy helyi középiskolába. Egészen addig nem szeretett idejárni, míg részt nem vett az iskolai zenekar meghallgatásán. A zene világa mellett mindig is érdeklődött a divat iránt, melynek következményeként divattervezői diplomával is büszkélkedhet.

13 évesen állt először színpadra egy karaoke előadás keretein belül, ahol az általa rajongásig imádott brit banda, a T'Pau legnagyobb slágerét, a China in your hand című számot adta elő. Már ekkor imádott énekelni, bár lehetősége nem nagyon volt arra, hogy egy zenekar tagjaként léphessen színpadra.14 évesen végül sikerült egy nála 5-6 évvel idősebb fiúkból álló blues rockbandába, a Kashiroba bekerülnie, ahol kezdetben csak billentyűs volt, ami elmondása szerint nem állt túl közel a szívéhez. Később azonban a csapatnak szüksége volt egy énekesre, így Sharon hátrahagyva a billentyűket, végre a mikrofon mögé állhatott.

Egy 1990-es évek elején való találkozás Robert Westerholttal hozta meg Sharon életébe a nagy változást. Ugyanis nem csak jövőbeli lelkitársát ismerte meg ekkor, hanem zenésztársát is, akivel 1996-ban alapították meg zenekarukat, a The Portalt, amit még az első daluk megjelenése előtt Within Temptationre változtattak. A csapat jelenleg hetedik korongján dolgozik.

sharon.jpg

Emppu Vuorinen (Nightwish, Brother Firetribe)

1978. június 24.-én született Kittee-ben, Erno Matti Juhani Vuorinen néven. Magántanulóként kezdett gitározni 12 éves korában, azóta pedig különféle bandákban pengette a húrokat. A Nightwish 1996. nyarán alakult meg Tuomas Holopainen, Tarja Turunennel és természetesen Emppuval az élen, egy tábortüzes estén. A csapat egy akusztikus dalokat játszó formációnak lett megálmodva, ám stílusuk hamar áttért a metálra. A finn formáció eddig nyolc stúdiólemezt tudhat maga mögött. 2002-ben megalakult a Brother Firetribe nevezetű együttes is, melyben Emppu gitározik. Az első albumuk, a False Metal 2006-ban jelent meg, majd később újra kiadták Break Out néven. Jelenleg negyedik lemezükön dolgoznak.

emppu.jpg
Köteles Leander (Leander Kills, ex-Leander Rising, Am I God, ex-Babylon)

Köteles Leander 1985. november 30-án látta meg a napvilágot. Lionel néven születtem, de 3 évesen átnevezték, mert senki nem tudta rendesen kimondani. 5 évesen kezdett el zongorán játszani, de apja révén tud basszusgitározni is. 15 évesen zenekart alapított, és akkorra már az elektromos gitár is bekerült a repertoárjába. Aztán 19 évesen azt érezte, hogy egyik hangszeren sem tudja magát igazán kifejezni és fizikai kényszert érzett magában, hogy ezt kiüvöltse/kiénekelje magából. Van egy egy évvel idősebb nővére.

A Leander projekt 2009-ben indult Leander előző zenekara, a Babylon feloszlása után. Ekkor még csak szólóprojekt volt a zenekar. Életének nagy mérföldköve a “Csak te” című dalához készült videó, ami elsőre nagy port kavart az interneten és a hazai színtéren. A videó hamar eljutott Vörös Attilához, a Nevermore együttes tagjához, és csatlakozott Leanderhez, így duóként folytatódott a közös munka.

A gitáros eleinte vendégszólóival egészítette ki Leander szerzeményeit (Viharom Tavaszom, Ördög Naplója), később azonban már duóként működött tovább az addigra már komoly népszerűségre szert tett közös projektjük – amely időszakban született meg a Seress Rezső által megírt világhírű Szomorú Vasárnap című dal feldolgozása, a Rihanna "Only Girl" című dalának átirata, illetve az első közös saját daluk, a "Szívidomár". Mialatt Attila az Egyesült Államokban turnézott, Leander elkészítette a duó egyik talán addig legsikeresebb klipjét, a Lady Gaga "Bad Romance" feldolgozását.

2015 szeptemberében jelentették be, hogy 5 év után feloszlik a zenekar. Utolsó turnéjuk a Legszomorúbb Vasárnap nevet kapta, utalva egyik feldolgozásukra is. Ezt a koncertkörutat később DVD-ként is kiadják, ezzel megköszönve a rajongók támogatását. 2015 novemberében azonban Leander Kills néven visszatért, majd 2016 márciusában megjelent első stúdióalbumuk is, ami a Túlélő elnevezést kapta. Ugyanez év decemberében pedig kiadtak egy live zenei albumot is, ami a  Live at Barba Negra Track címmel.

leandeeer.jpg

Masha Scream (Arkona)

Masha 1983.január 9-én született az Oroszországi Moscow-ban, Мария Архипова néven. Orosz énekesnő, népdalokat énekel,valamint több Folk-metal zenekarnak az énekesnője is volt. 2002-ben alapitotta meg az Arkonát férjével Sergei "Lazar" Atrashkevich-csel aki az együttes gitárosa. Masha is azon énekesnők közé tartozik akik a hörgést is egyaránt alkalmazzák énekeikben. Az Arkona nemrégiben adta ki első lemezük újrafelvett változatát, ám emellett új lemezük is készülőbrn van.

mashaaaa.jpg

Charlotte Wessels (Delain)

1987. május 13-án született Hollandiában, Zwolle városában, Johanna Charlotte Wessels néven. Charlotte már egészen gyermekkora óta zenével foglalkozik. Először klarinét leckéket vett, majd 12 éves korától kezdve aktívan játszott ezen a hangszeren. Középiskolás korában a The Mirage nevű együttesben énekelt, szintén ezen együttesen belül ismerte meg barátját, akivel a mai napig is együtt vannak. 14 évesen kezdett énekelni; először jazz, majd később klasszikus zenei stílusokban.

 Karriere 15-16 évesen kezdődött, mikor megismerkedett egy, a  szülővárosában, Zwolle-ban élő rockzenésszel és zeneszerzővel, Manny van Oostennel. Manny invitálta Charlotte-ot a zenekaraiba, melyek közül egyik a To Elysium nevezetű gót-rockot játszó együttes, illetve másik az Infernorama elnevezésű rock-opera projekt volt. Az Infernorama projekt keretén ismerkedett meg a Within Temptation volt billentyűsével, Martijn Westerholttal, aki néhány - Charlotte énekével kiegészített - demó rögzítése után úgy döntött, hogy vele közösen feltámasztja a 2001-2003 táján rövid ideig létezett Delain elnevezésű szimfonikus metál stúdióprojektjét.

charlotte.jpg

Jukka Nevalainen (Nightwish)

1978. április 21-én, Finnországban, Kitee városában született, Jukka Antero Nevalainen néven. Valójában egy joensuui kórházban született, de hivatalosan Kitee a szülővárosa, mivel a szülei akkoriban ott laktak. Van egy nővére és egy bátyja is. Kiskorában szívesen játszott a baseball egy finn változatával, ám 11 éves korától a zene játszik igazi szerepet az életében - ekkor kezdett el dobolni. Középiskolában már az iskola zenekarában is játszott. Jól haladt, bár egy idő után(már maga sem tudja miért) abbahagyta a zenetanulást mert úgy érezte, hogy már nem akar játszani. Pár évvel ezután egy barátja, akinek szüksége volt a zenekarába egy dobosra, meghívta őt, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Ez volt az első zenekara, bár valójában már a nevére sem emlékszik. Később azonban hatalmas sikerre tett szert, amikor is csatlakozott a Nightwish-hez, a csapatot 2014-ig erősítette, amikoris alvásproblémákra hivatkozva kilépett. Visszatérésére csekély az esély, de néhány fellépés erejéig ismét a dobok mögé ült.

jukkaaa.jpg

Alexi Laiho (Children Of Bodom, ex-Sinergy)

Markku Uula Aleksi Laiho néven látta meg a napvilágot Espoo-ban, 1979. április 8-án. Gyermekkorára nagy hatással volt nővére zenei ízlése, aki többek között a Guns n' Roses és a Metallica dalait hallgatta. Már kiskorában is a zene körül forgott az élete, - öt éven keresztül hegedülni tanult, tizenegy évesen pedig elhatározta, hogy gitáros lesz. Tizenhat évesen vitte végbe tervét, amikoris otthagyta az iskolapadod, és teljes mértékben a gitározásra koncentrált.

Mielőtt azonban zenész lett volna telemarketinggel foglalkozott. 1993-ban Jaska Raatikainen-nel megalapították első bandájukat melynek Inearthed volt  a neve, a Something Wild lemezük kiadása után viszont Children of Bodomra váltották azt ( a zenekar neve a Bodom-tónál történő gyilkosságokra utal.) Alexi tehetségét az is bizonyítja hogy  felkerült a világ legjobb gitárosainak listájára, - ráadásul elég fiatalon.

alexiii.jpg

Marc Hudson (DragonForce)

Marc Hudson 1987. február 11én látta meg a napvilágot az angliabeli Oxfordban. Már gyermekkorában is megmutatkozott tehetsége, ugyanis különböző zeneszakkörökre járt, mígnem 16 évesen vokalistaként is bizonyíthatott. Korábban arra fókuszált, hogy remek gitáros legyen, ám később lemondott, jobban mondva félretette ezt a szenvedélyét, és az éneklésnek kezdett élni.

Szerződtetlen együtteseknél kezdődött igazi pályafutása, még 2003-ban. Amennyire ő, annyira szerette hangja is a power metál, valamint a progresszív rock - és metál műfajokat. Micheal Kiske és James Labrie inspirálták leginkább, így Marc eldöntötte, hangját ezek terén fogja erősíteni.Fiatal korába kedvenc zenekara a DragonForce volt, és csodával határos módon, immáron 6 éve ő a zenekar frontembere.

Marc karrierje ugyanis 2011-ben indult el igazán ,amikor is felfedezték és a DragonForce énekese lett. Marc azt remélte, stílusát ki tudja majd fejezni a 2012.áprilisában megjelent új Dragonforce-albummal, hiszen a csapat kénytelen volt megválni pár évvel azelőtt korábbi énekesüktől, ZP Theart-tól(Zachary Paul Theart). Hudson egykori kijelentése szerint a dolgok még csak most kezdenek igazán beindulni, és a banda még igazából nem látott sokat, így ideje nekilátni, és bemelegíteni azt.

A második Dragonforce-lemez Marc-kal a fedélzeten 2014.augusztus 18-án debütált, Maximum Overload címen. 2015-ben debütált a zenekar első DVD-je is, In the Line of Fire néven. Tavaly egy válogatás lemezt dobtak piacra, Killer Elite néven, 2017. május 19-én pedig végre a boltok polcaira került legújabb albumuk, a Reaching Into Infinity.

maaaarc.jpg

Sabine Dünser (R.I.P) -  (ex-Elis)

Sabine Michaela Dünser 1977. június 27-én született. Liechtenstein egyik városkájában, Schaan-ben nőtt fel, szüleivel és húgával, Petrával élt együtt. Zenei tehetségét elég korán felfedezték. Nagyon fiatalon kezdett el fuvolázni, s tanárai már ekkor mondogatták, hogy nagy zenei tehetség, akit támogatni kell ebben. Általános iskolás korában Sabine zongorázni kezdett, és egészen addig játszott ezen a hangszeren, amíg le nem érettségizett. Az Elis CD-ken hallható billentyűs részeket is ő játszotta fel.

 Ebben az időszakban kezdett el érdeklődni az éneklés iránt. Két kórusnak is alapító tagja volt; az iskolai kórusnak, valamint a „Divertimento”-nak, mely Schaan-ben élő fiatalokból állt. Miután a kórusvezetőnek nagyon fontos volt a hangképzés, Sabine 19 évesen klasszikus énekleckéket kezdett venni. Szerepelt a „Liechtenstein Musical Company” által előadott Hair-ben, s mindeközben egyre inkább vágyott arra, hogy saját zenekarban énekelhessen.

1999-ben Sabine a zenekari terveit is meg tudta valósítani. Pete Streit-tel és Oliver Falk-kal (aki megálmodta a projektet) együtt megalapította az Erben der Schöpfung zenekart, ebből lett később az Elis.

A tény, hogy zenekarban van, és a zene általában, mindig sokat jelentett Sabine-nak. Az Elis lehetővé tette számára, hogy sok ember előtt bemutatkozzon és kifejezhesse magát saját szövegek és dallamok által. Ő nem csak zenét csinált, ő a zenében élt. Nyilvánvaló volt, mennyire élvezte azt az időt, melyet dalírásra, stúdiófelvételekre és turnékra szánt.

Könnyen lehetett vele találkozni koncertek után, mindig mosolygott. Mindig nagyon kedves volt a rajongókkal, autogramokat adott nekik, közös fotókat készített illetve beszélgetett velük. Nagyon nyitott és őszinte volt, semmi kétség nem volt nagyszerű személyisége felől. Az Elis épp a harmadik nagylemezt rögzítette a stúdióban (ezt a lemezt Sabine a „baby”-ének nevezte), élete azonban tragikus hirtelenséggel véget ért...

 Két hét volt hátra a németországi „Battle of Metal” fesztiválig, és a csapat erre próbált, amikor Sabine hirtelen összeesett. Nem volt eszméletlen, de nagyon rosszul érezte magát és fejfájástól szenvedett. A végén valósággal lebénult, annyit mondott: „Azt hiszem, szélhűdésem volt...” Mivel az állapota rosszabbodott, az Elis-tagok kórházba vitték őt. Ám rövid idő elteltével Sabine agyhalott volt. Agyvérzést kapott. Halála után az Elis úgy döntött, kiadja a „baby”-ének becézett Griefshire albumot, ezzel áldozva emlékének. Sabine hangja és gondolatai ezzel a lemezzel, s többi zenéjével együtt tovább élnek.

(forrás: Sabine Dünser emlékoldal)

sabine.jpg

  •  Cikkünk előző részéhez katt ide!
süti beállítások módosítása