Mark Jansen a MaYan alakulásáról mesélt
2017. szeptember 29. írta: Sarok Bettina

Mark Jansen a MaYan alakulásáról mesélt

u3e5v6x.jpg

Mint ismeretes, az Epica alapítója, Mark Jansen 2010-ben alapította a MaYan nevezetű formációt, ami dalszöveg tekintetében jóval súlyosabb témákkal foglalkozik, mint az alapítóatya már ismert csapatai. Az After Forever létrehozójaként is ismert zenész ezúttal a Femme Metal Magazin hasábjain tárgyalta ki a csapat kezdetét, majd egészen a napjainkig tartó időzakot is említésre méltatta.

Több oka is volt annak, hogy megalapítottam az együttest. Először is talákoztam Jack Driessen-nel, akivel évekig együtt dolgoztam  After Forever után.Közöttünk mindig is jól működött a kémia. Tehát, egyik találkozásunk során elkezdtünk agyalni azon, hogy jó lenne ismét együtt vezényelni egy zenekart. Később Sander Gommans-nel - aki szintén After Forever-ös fickó -, írtunk is néhány dalt. Egy bizonyos ponton azonban Sander úgy érezte ő még nem áll készen arra, hogy újra zenéljen, így keresnünk kellett valakit, aki átveszi a helyét. Így jött a képbe Franke, aki Sanderhez hasonlóan imádott élőben játszani.

-kezdte mondandóját az énekes, majd folytatta:

Ezúttal valami mást szerettem volna, ami más mint az After Forever, vagy mint az Epica, mely csapatokban gitározok/tam is. Itt viszont csak énekes vagyok. Zeneszerzéssel és gitározással is foglalkozom, de szeretem a változatosságot.

dsc_0140-01_mf_mayan_20170429.jpg

Ezt követően szóba került a csapat második nagylemeze, az Antagonize ami felér egy mérföldkönek a srácok történelmében, ezzel egyetemben pedig Mark kilátásban helyezte a harmadik lemez eshetőségét is.

Ez egy nagyon erős album lett. A legnagyobb metál magazin még a hónap albumának is titulálta akkoriban. Tehát nagyon örülök az album sikerének. Jelenleg az új dalok írásával töltjük az időnket, hiszen itt az ideje, hogy elkészítsük a harmadik nagylemezünket. Ez biztosan meg fog történni, de időbe telik. Remélhetőleg az új album még jobb lesz, mint az elődjei, de nagyon elégedettek vagyunk az Antagonize-zal.

- vallotta Mark, majd szó esett a dalok alaptémáiról, valamint arról, hogy mennyiben térnek el a MaYan szövegei az Epica által feldolgozott mindennapi tényektől.

A MaYant használom arra, hogy kiírja magamból a különösen sötét témákat, valamint a problémás dolgokat, ami a mindennapi világban is fellelhető. Az Epica inkább a spirituális dolgokra és tudományos felfedezésekre fókuszál. Megpróbálom szétválasztani a két dolgot egymástól, de néha amikor nagyon írnék valami, akkor talákozik egyik téma a másikkal. Ettől függetlenül teljesen más a dalszerzés a két zenekarban, mivel a MaYaN-ban főleg Jackkel és Frankkel együtt írunk számokat. Az Epicában viszont mindenki saját maga írja a dalokat.

mayan3.jpg

Nem titok, hogy az együttes megalakulásakor még nem volt fix énekesnőjük, így számos vendég hangja hallható az első lemezen, ilyen többek között Simone Simons (Epica, valamint Mark After Forever-beli jóbarátja, Floor Jansen is. A második lemezen azonban már körvonalazódott a biztos tagok sora, ugyanis énekesnői posztot kapott a frontember barátnője, Laura Macrí, ezévben pedig hivatalosan is csatlakozott hozzájuk Marcela Bovio is, tehát a két vokalista már biztosan „hangot kap″ az új lemezen.

A debütálás során még mindig kerestük a saját stílusunkat, ezért több vendég énekessel is dolgozunk. Most olyan emberek vannak közöttünk, akikkel élőben is felléptünk. Azt hiszem, a MaYaN jelenlegi felállása hivtalosan is kialakult, tehát ez a felállás fogja rögzíteni a következő albumot. Azt hiszem, mostanra már pontosan tudjuk, hogy mit akarunk. Most már nincsenek vendég énekesek. A színpadon mindenki a zenekar része.

- magyarázta Jansen.

A teljes cikket itt tudod elolvasni!

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása