Karácsonnyal kapcsolatos élményeiről mesélt Tarja
2019. november 17. írta: Sarok Bettina

Karácsonnyal kapcsolatos élményeiről mesélt Tarja

tarja_1.jpg

Minden évben talán az egyik legizgatóbb időszak, amikor az ember már idő nap előtt elkezd hangolódni az ünnepekre. Nyilván nem célszerű az utolsó pilanatra tartogatni bizonyos helyzeteket, mint például mi legyen a menü, vagy, hogy kit mivel tudnánk leginkább meglepni. Finnországban különösen ügyelnek az ilyesmire, az észak szülöttei pedig szebbnél-szebb hagyományok tengerével csillognak. 

Mint ismeretes, már évek óta megrendezére kerül a Raskasta Joulua név alatt futó koncertsorozat, ami már novemberben kezdetét veszi, így kellően lehet hangolódni a decemberre, ami mire megérkezik már mindenki a karácsonyi dalok dúdolásával tölti mindennapjait - akár észrevétlenül is. 

Tarja is azon szerencsések közé tartozik, akik a Raskasta Jouluát is erősítik, ám a  finn pacsirta egy saját hagyományt is alkotott, hiszen már évek óta világszerte megrendezi Christmas Together - Yhdessä Jouluna nevet viselő koncertkörútját, melynek dalai 2017-es megjelenésű From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas) című lemezén is helyet kaptak. 

A vokalista ezzel kapcsolatosan adott egy érdekes interjút, melyben saját élményeiről, készületeiről is készségesen beszámolt - persze az olvasók legnagyobb örörmére.

Már nagyon várom ezt a turnét, hiszen ez már hagyománnyá vált. A koncertek nagyon-nagyon hangulatosan telnek.

- kezdte az ünnepi koncertek kapcsán, majd eképp folytatta:

tarja-turunen-beauty.jpg

Az egyházi fellépések hangilag nagy kihívással bírnak, fizikailag például egyáltalán nem, hiszen ez nem olyan, mint a metálkoncertjeim, ahol jávorszarvas módjára járkálok a színpadon. A karácsonyi koncertek nagyon kedvesek és fontosak a számomra. Az éneklés által képes vagyok egy kissé kilépni önmagamból és egy amolyan szabadság-érzetet közvetíteni a hallgatóságnak. Képes vagyok olyan pillanatba csalogatni őket, ahol megfeledkezhetnek a nap, mint nap tartó rohanásról.

- ecsetelte. Ezt követően elmesélte, hogy a hazalátogatás során, mindig meglátogatja édesapját és testvérét, ilyenkor pedig jobban szeret lazítani és élvezni a finn természet szépségét:

A szabadnapjaimon a fekvésen kívül semmit sem fogok csinálni. Csak élvezni fogom a családommal töltött időt, kávézunk és pletykálunk.

-árulta el nevetve az énekesnő, aki - mint az kiderült - a fakanállal is ugyanolyan csodákra képes, mint a mikrofonnal. Elmondása szerint, az ünnepekre hagyományos finn menü kerül az asztalra, amit édesapjával készít; ezt a kislányával közösen elkészített mézeskalácsok és torták kavalkádja váltja fel.


tarja_and_naomi.png

Köztudott, hogy a Nightwish-énekesnő idén augusztusban dobta piacra vadonatúj szólólemezét, ami az In The Raw elnevezést kapta. A dalos pacsirta hamar nagy sikerre tett szert a koronggal, hiszen többször is elmondta, hogy soha nem volt még ennél erősebb és személyesebb lemeze - erről ezúttal ejtett néhány szót:

Most érkezett el az ideje annak, hogy megnyíljak. Amolyan tisztító-kúra volt - az írás nagy erővel rendelkezik, ami segít és megtisztít. Ezt a hallgatókon is láttam.

- magyarázta, majd eképp zárta sorait:

Remélem, hogy szélesebb körben is ki tudom fejezni magam. Megtaláltam magam a zeneszerzésben és lelkileg is teljesen rendben vagyok. Már kevésbé vagyok perfekcionista, ezért sokka többet megbocsátok magamnak.

-vallotta.

70009824_146570096554173_7771146435970332480_n000.jpg

süti beállítások módosítása