Nightwish: 15 éve imádjuk az Once-t!
2019. november 17. írta: Sarok Bettina

Nightwish: 15 éve imádjuk az Once-t!

1000x1000_2.jpg

2004-et írtak a naptárak, amikor a 2002-es megjelenésű, nagysikerű Century Child utódjaként napvilágot látott a Nightwish ötödik nagylemeze, az Once. A formáció egy teljesen új mérföldkőhöz érkezett, amikor piacra küldte, máig legsikeresebb nagylemezét, olyan tételekkel a számlistáján, mint a Nemo, a Wish I Had An Angel, a Ghost Love Score,a  Planet Hell, vagy akár az anyanyelvükön íródott Kuolema Tekee Taiteilijan.

Magát a lemezt a Nemo című kislemez vezette fel az év árpilisában, ami már akkor bemutatta a célközönségnek magát a Nemót, a Planet Hell és a White Night Fantasy című dalokat, de bónuszként a Nemo egyik különleges változata is hallható rajta. A szóban forgó nótához egy ikonikus kisfilm is készült, amiben Tarja a szintén ikonikussá vált piros kabátjában adja elő dalt. A Nemo egyébként különleges háttértörténettel rendelkezik, amiről néhány éve mind a frontasszony, mind maga a szerző elmesélt néhány érdekességet. A nóta egyébként  A barlang című film betétdalaként is egyaránt visszaköszön.

Miután megpecsételődött a korong sikere, annak megjelenése után további kislemezeket jelenítettek meg, melyek egyike a már fent is említett Wish I Had An Angel volt, ami nemcsak a szerzemény elődleges (demó) változatát tartalmazta, de egy igen jóra sikeredett feldolgozást is, a Where Were You Last Night képében. A Wish I Had An Angelhöz szintén kisfilmet forgatott a zenekar, maga a tétel pedig olyannyira jónak bizonyult, hogy megválasztották az Egyedül a sötétben nevezetű adaptáció betétdalának – még, ha a film magában nem is olyan nagy durranás.

collage_4.jpg

Érdekessége egyébként abban rejlik az albumnak, hogy a kiadvány tizenegy számából kilencben közreműködik a London Session Orchestra, amely többek között A Gyűrűk Ura filmváltozatának zenéjét is játszotta. A fentieken túl, ez a csapat második olyan albuma, amin egy teljesen finn nyelven énekelt dal is helyet kapott, a már sokszor említett Kuolema Tekee Taiteilijan (A halál tesz művésszé/A halál művésszé tesz - kinek, hogy tetszik) képében.

 A Tarja Turunen vezette finnek már javában népszerűsítették a korongot, amikor 2004. decemberében kislemezként debütált a Kuolema Tekee Taiteilijan, amit előszeretettel adtak elő a fellépéseken is világszerte.

Már az Once publikálásának évében is rengeteg fellépést tolt a zenekar, az újdonsült tételek mellett pedig egy-egy fellépés erejéig a kezdetekre is vissza-vissza pillantottak, így például újra terítékre került az első lemezen helyet kapott Elvenpath, valamint hosszú idő után a Stargazers is. A turnénak azonban volt egy elmaradhatatlan darabja, a The Phantom Of The Opera, ami az egyik legszebb duett, amit Tarja és Marco előadásában hallhat az emberiség, hiszen visszahozhatatlan pillanatokat nyújt a célközönség számára.

A rengeteg fellépés természetesen maradandót alkotott, különösen az énekesnő, aki ruhakölteményeivel - és az ahhoz igazodó mikrofonokkal - bebizonyította a világnak, hogy egy metálénekesnőnek nem kell szükség-szerűen tetőtől talpig feketébe vedlenie ahhoz, hogy zúzni tudjon a színpadon.

collage11100000.jpg

Az együttes fellépett a 2005-ös atlétikai világbajnokság megnyitóján Helsinkiben, ami méltán jelzi elismertségüket. Ugyanezen év szeptemberében kiadtak egy válogatásalbumot is Highest Hopes címmel, amelyen a legsikeresebb dalaik szerepelnek. 

A lemezt népszerűsítő koncertkörút során több koncertanyagot is piacra dobtak, majd a 2005-ös évben újabb kislemezzel örvendeztették meg a nagyérdeműt, a választásuk pedig a The Sirenre esett. Ugyanebben az évben újabb érdekes dologra adták a fejüket, ugyanis 1998-as slágerüket, a Sleeping Sunt újra felvették, Sleeping Sun 2005 címmel pedig kislemezként újra megjelenítették.  A nótához persze egy vadonatúj klipet is forgattak, egy teljesen új háttértörténettel megspékelve, ami minden tekintetben elüt az eredetitől.

Ha már említésre kerültek a koncertanyagok... A Nightwish 2006-ban küldte boltokba harmadik DVD-jét, az End Of An Era képében, ami az Once turnézáróján került rögzítésre, 2005. októberében a Hartwall Areenában adott fellépésen. A koncert méltó lezárása volt a turnénak, ám méltatlan jelenete azt követő korszak végének.

Az Once nem véletlenül említendő a legsikeresebb Nightwish-lemezként, hiszen megközelítőleg tíz országban volt listavezető, ezt a színtet pedig egyik album sem tudta megugrani, ami a 2004-es csodát követte, - egyedül a Dark Passion Play közelít az eredményhez.

nw2004set8.jpg

süti beállítások módosítása