Megszavazták! Ez az évszázad legjobb Nightwish-dala!
2021. március 05. írta: Sarok Bettina

Megszavazták! Ez az évszázad legjobb Nightwish-dala!

73ea7a83dc929f0dcaa4169b0b935c7f.jpg

Ismét kitett magáért a Metal Hammer szerkesztősége, ugyanis saját kis csapatuk mellett, rajongói vélemények alapján összeállították azt a listát, amin az évszázad 100 legjobb dalát vonultatják fel. A listán olyan nóták szerepelnek mint a Rammstein Sonne című száma, a DragonForce legendássá vált Through The Fire And Flames című szerzeménye, vagy az Iron Maiden The Wicker Manje —  többek között.

A listáról természetesen nem maradhatott le egy Nightwish-klasszikus sem, ami egyébként is a csapat egyik legnépszerűbb szerzeménye. Magáról a Nightwish-ről egyébként két dolog jut eszébe az embernek, az egyik Tarja Turunen énekesnő, a másik meg a méltán népszerű Nemo. Igen, pontosan ez a nóta lett a Nightwish legjobbjának titulálva, ami nem is olyan meglepő, hiszen 2004-ben ez a tétel vezetett a sikerük megbélyegzéséhez.

Once címmel, 2004 nyarán jelent meg ugyanis a formáció máig legfantasztikusabb nagylemeze, melynek legelső előfutára a Nemo című kislemez és a dalhoz készült klip volt. Maga a tétel eredeti valójában teljesen másként festett, amiről a zenekar alapítói, Tuomas Holopainen és Tarja egy évekkel ezelőtti interjúban meséltek.

Élénken emlékszem, hogy a Nemo volt az egyik legnehezebb dal, amit valaha is írtam. Nagyon-nagyon nehéz munka volt. Hónapokig dolgoztunk rajta, csak azért, hogy a szövegek és a dallamok is tökéletesek legyenek. Nem tudom, miért. Eredetileg a dal két perccel hosszabb volt, és a zene is gyorsabb volt, de Tero [Kinnunen], a hangmérnökünk, azt mondta, Ez a rész teljesen hülye. Vedd ki, és le kell lassítani mintegy 10bpm-mel. Újra és újra átírtuk a dalt. Már nem is emlékszem, hogy eredetileg hogyan is szólt. Meg kell lennie az egyik floppy lemezen.

— nyilatkozta egykor a Teamrocknak Holopainen.

r-434797-1551829250-2332_jpeg.jpg

A videó sötét volt, de feltűnő és színes – és ez nagyon gótikus. A mi ötletünk volt a piros kabát, mivel ez egy nagyon erős szín. Ha belegondolsz, a szimfonikus metált játszó zenekarok női énekesei mindig fekete ruhában vannak. Én mindig egy furcsa lány voltam, furcsa hanggal, operaénekkel, és ezért viseltem piros kabátot. A lányok még ma is úgy öltöznek, mint én, és úgy érzem ez egy nagyon erős hatás volt

— emlékezett vissza a frontasszony, majd egy érdekes dolgot is nyilvánosságra hozott:

Néhány TV állomás nem volt hajlandó megmutatni a videót, de ez egy nagy dolog számunkra. Sok új ember ismerkedett meg velünk e dalnak hála.

Sokan ugyan abban a tévhitben élnek, hogy a már-már legendássá vált dalt a Disney-Pixar egyik klasszikusa, a Némó nyomában című rajzfilm ihlette, vagy esetleg Némó kapitányhoz van valami köze. A valóság azonban teljesen más! Ugyan a dalszerző maga is Disney-rajongó, ám a dalt mégsem az animációs film alapozta meg, hanem Tuomas akkori zavaros, érzelmi állapota; mindazonáltal a Nemo latinul senkit jelent.

süti beállítások módosítása