Filmre viszik a black metál tragédiáját
2016. november 19. írta: Sarok Bettina

Filmre viszik a black metál tragédiáját

A közelmúltban derült ki, hogy a filmvásznakon is megelevenedik a 90-es évek egyik legmegrázóbb története, amelyet a black metál ismert képviselői követtek el. Történt ugyanis, hogy akkoriban a black metál kifejezés egyebolvadt a sátánizmussal, ami templomgyújtogatást, gyilkosságot és öngyilkosságot eredményezett.

loc-poster.jpg

Aki híve a kemény zenének, annak biztosan ismerősen cseng az a história, miszerint Varg Vikernes, a Burzum forntembere meggyilkolta a Mayhem alapítóját, Euronymoust. A történetet később papírra vetették, Lords Of Chaos címmel, melynek filmadaptációját már javában forgatják. A filmet egyébként a Bathory egykori dobosa, Jonas Åkerlund rendezi, és a Filter Film Og TV gondozásában fog megjelenni.

Mindezeken túl már azt is megtudhattuk, hogy Rory Culkin alakítja a meggyilkolt Euronymoust, Emory Cohen a gyilkosságot elkövető Vargot, Jack Kilmer személyesíti meg a Mayhem eredeti énekesét, az öngyilkos lett Deadet, Valter Skarsgård Faustot – az Emperor egykori dobosát, aki 9 évet ült gyilkosságért – alakítja, Sky Ferreira pedig egy Ann-Marit nevű groupie-t.
A megrázó esemény egyébként a Metallicát is megihlette. A csapat nemrégiben forgatta le a ManUNkind című dalhoz készült kisfilmet, melynek szereplőit a black metál vonalon mozgó, magyarországi Bornholm zenekar tagjai készítettek fel a hiteles megjelenés érdekében.

A Mayhem egykori frontemberéről, Deadről pedig dokumentumfilm is készült. Dead egyébként 1991. április 8-án lett öngyilkos a zenekar házában. A Blod Eld Död című dokumentumfilm szerint Dead búcsú üzenete ez volt:

Elnézést a vérért, de elvágtam a csuklóimat és a nyakamat. Eredetileg úgy szándékoztam csinálni, hogy az erdőben haljak meg, úgyhogy csak napok múlva találjatok meg. Az erdőhöz tartozok és mindig is oda tartoztam. Az okokat mindenesetre senki nem értené meg. Hogy valami magyarázat-szerűséget adjak: nem vagyok ember, ez az egész csak egy álom, és nemsoká felébredek. Túl hideg volt, és a vér mindig megalvadt, ráadásul az új késem nem elég éles. Ha nem sikerül a késsel elintézni magamat, akkor kilövöm a koponyámból az összes szart. Nem tudom még. Az összes szövegemet a "Let the good times roll" mellett hagytam, a maradék pénzzel együtt. Bárki, aki megtalálja, elteheti az egész kibaszott dolgot. Utolsó üdvözletként hadd prezentáljam a "Life Eternal" szövegét. Csináljatok vele, amit akartok.

Pelle

Nem most jött elő ez az egész belőlem, hanem tizenhét évvel ezelőtt.

Per Yngve Ohlin holttestére Euronymous talált rá, aki Dead kezén és nyakán több mély vágást, a fején pedig egy sörétes puska okozta lőtt sebet talált. Ahelyett, hogy hívta volna a rendőröket, elment egy közeli boltba, vett egy fényképezőgépet és többször lefényképezte Dead holttestét, miközben átrendezett néhány dolgot.Ezen fényképek egyike lett az 1995-ben megjelent Mayhem-bootleg, a Dawn of the Black Hearts borítója. Az énekes egyébként komoly traumában szenvedett, ugyanis gyerekkorában alvási apnoe-ban szenvedett. Tíz éves korában pedig belső vérzése lett, mert megrepedt a lépe egy állítólagos korcsolyázási baleset után, amiben egy befagyott tavon korcsolyázva beszakadt alatta a jég és mire kiemelték a vízből, akkor már nem volt az eszméleténél. Miután visszahozták a klinikai halálból, gyönyörű fényről és alagútélményről számolt be. Ez után az érdeklődési köre a halál lett és ő akart lenni a halál földi megtestesítője, ezért nevezte el magát Deadnek.

Mindezek után gyakran foglalkoztatta a halál, különféle sötét-középkori legendák, kelet-európai hiedelemvilág és a diabolizmus. Gyakran rajzolt, érdekelte az elmúlás témája. A Mayhem Live in Leipzig koncertalbum borítójára Dead egy üzenetet nyomtatott, ami arról szólt, hogy ő nem egy ember, ez egy álom, amiből hamarosan fel fog ébredni, túl hideg volt és a vére folyton alvadott. Egy cikkben egy újságíró azt írta, hogy Dead valószínűleg Cotard szindrómában szenved, azaz azt hiszi magáról, hogy halott. Ez a gyermekkori trauma eredményének tudható be.
süti beállítások módosítása