Metál-dalok - avagy így adják elő a kollégák - I. rész
2017. április 25. írta: Sarok Bettina

Metál-dalok - avagy így adják elő a kollégák - I. rész

metaaaaal.jpg

Breaking The Law - Judas Priest

Nincs is olyan zenész, aki az évek során ne dolgozta volna fel a Rob Halford vezette formáció ikonikussá vált dalát. A Judas Priest 1980-ban dobta piacra British Steel nevezetű nagylemezét, amelyen e legendás dal is helyet kapott. A nótát azóta olyan zenekarok is rögzítették, mint a Motörhead, az Ensiferum - akik kétszer is felvették a dalt, először 2001-ben az első lemezre, melyen még Jari volt a frontember, majd 2015-ben is a Suomi Warmetal nevezetű kiadványra került fel a dal, immáron kicsit gyorsabb tempóban, és természetesen Petri Lindroosszal a fedélzeten -, az Arch Enemy, de a legendás Doro Pesch is új köntösbe bújtatta a  szerzeményt - nem kis sikerrel.

Aces High - Iron Maiden

A nagy sikernek örvendő csapatnak is bőven akadnak olyan dalai, melyeket kollégáik szívesen vettek kölcsön egy saját verzió elkészítése ügyében. E dal személy szerint nekem jöbban átjön egy fokkal pörgősebb, nem mellesleg hörgősebb változatban, mint például a Children of Bodom-féle változat, vagy az Arch Enemy alkotása.

Nothing Else Matters - Metallica

A Metallicának ezen dalából számos kreálmány született, a metálon belül és az attól távoli éghajlaton lévő stílusokban is egyaránt. A formáció szerzeményét olyan előadók formálták az évek során, mint az imént is említett Doro, a Nightwish egykori pacsirtája, Tarja - aki csak élőben adta elő a dalt, továbbá egy esküvőn is elénekelte -, a csellóvirtuózos Apocalyptica, és mág sorolhatnánk.

Out Of Control - Battle Beast

A Noora Louhimo vezette finn zenekar nem kisebb megtiszteltetésben részesült az elmúlt években, mint abban, hogy a csatametálos Sabaton zenekar az ő dalukat is elővette és egy profi feldolgozást variált a már emígyis nagyszerű tételből, az Out Of Controlból. Való igaz, hogy a dal tulajdonképpen női hangra lett írva, ám kétség sem fér hozzá, hogy Joakim Brodén bizony egy őstehetség, így minden dal tökéletesen illik a történelmet zengő hangjához.

Symphony of Destruction - Megadeth

1992-őt írtak a naptárak, amikor a boltokba került a Megadeth ötödik nagylemeze, a Countdown to Extinction. Ezen a korongon került elhelyezésre a Symphony of Destruction nevezetű tétel is, melyből szintén számtalan változatot készítettek a metálzenén belül tevékenykedő zenészek. A dalt saját stílusára formálta többek között az egykoron Tarja Turunen vezette Nightwish (Marco Hietala énekével), továbbá a már többször is említett Arch Enemy is... 

süti beállítások módosítása