Ezekkel tudsz hangolódni a karácsonyra metálosan!
2019. december 19. írta: Sarok Bettina

Ezekkel tudsz hangolódni a karácsonyra metálosan!

christmaswallpaper333997.jpg

Teljes gőzzel nyakunkon a karácsony, így nem is olyan meglepő, hogy az ünnepekre való készülődés valamikor november közepén elkezd körvonalazódni.  A karácsonnyal viszont nem csupán szebbnél szebb díszek és fények köszöntenek be otthonainkba, hanem bizony az ezzel járó muzsikák is egyaránt, melyektől már-már frászt kap az ember, de hát még is csak a feeling....

Ha a keményebb zene híve vagy és szívesen hallgatnál valami kedvedre való nótácskát miközben ízlésesen díszítgeted a fát és a lakást, akkor jó hírünk van, ugyanis eme összeállításunkban bemutatjuk Te mivel tudsz kellően hangolódni az ünnepekre – a teljesség igénye nélkül.

1. Tarja - Henkäys Ikuisuudesta, From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)

A finn énekesnő első szólóalbuma 2006-ban töltötte meg a lemezboltok polcait, és ahogyan az a címéből is kiderül egy teljesen finn nyelven felcsendülő anyagról van szó. A vokalista a legszebb dalokat válogatta egy csokorba, így olyan csodák kerültek fel a számlistára mint a Varpunen Jouluaamuna, a Jouluyö, Juhlayö, a Walking In The Air, az Ave Maria, és még sok más.

Amennyiben erre a korongra esik a választásod, biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a „karácsony szelleme” fog beköszönteni az otthonodba, hanem skandinávia szíve, azaz Finnország is a szemed elé tárul miközben e csodás dalokat pörgeted a Nightwish-énekesnő előadásában. Érdekesség, hogy a lemez nagyon sikeres lett, hiszen nemcsupán bearanyozódott, de platina minősítésben is részesült.

A dalos pacsirta azonban azokra is gondolt, akik nem lelik örömüket az ünnepekben – ennek jelképéül került boltokba 2017 novemberében a From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas) elnevezésű albuma, ami szintén jól ismert karácsonyi ínyecségeket sorakoztat fel; mindössze annyi különbséggel, hogy ezúttal komor hangulattal tálalva. A kiadvány egyébként amolyan családi munka volt Turunenéknél, ugyanis a Deck the Halls című számban első ízben ragadott mikrofont Tarja kislánya, Naomi, aki egy fellépés alkalmával is kiegészítette édesanyja produkcióját.

2. Temperance - Lost in the Christmas Dream

 Ha valami újdonságra vágysz, valami olyanra, amit még biztosan nem hallottál, de érdekelhet, akkor erre tökéletes példa a Temperance nemrégiben debütált, vadonatúj kislemeze, a Lost in the Christmas Dream. Bizton állíthatjuk, hogy nemcsupán a látványos borító kelti majd fel az érdeklődésed!

3. Lacuna Coil - Naughty Christmas

 Az teljes mértékben egyértelmű, hogy a karácsonnyal együtt jár a meghittség és még egyéb más apróság is – egy bizonyos mértékig -, de amennyiben Te még ilyenkor is valami vadra vágysz, akkor nálad biztosan a Lacuna Coil alkotása lesz a a befutó!

 4. Raskasta Joulua

 A Raskasta Joulua 2004 óta villanyozza-és vezeti fel a karácsonyt, és ezidáig mindösszesen négy nagylemez keretein belül lehetünk fültanúi annak, amit épp művelnek – teszik mindezt finn, svéd és angol nyelven. A nagyszerű metálénekesek által előadott karácsonyi nóták egyébként olyan klasszikusok mint az Oi Jouluyö, a Heinillä Härkien Kaukalon, a Varpunen Jouluaamuna, a Tulkoon Joulu, vagy épp az Ave Maria a Nightwish-énekesek (Tarja és Marco Hietala) előadásában.

 Mivel a formáció több lemezt is kiadott, szinte lehetetlenség választani a nóták közül, így mindenképp ajánlatos a csapat teljes munkásságát lecsekkolni, hiszen fantasztikus köntösben csendülnek fel a szerzemények, ráadásul nem is akármilyen felhozatallal a fedélzeten!

 5. Nightwish – Walking In The Air

 A Howard Blake által szerzett nóta igen sikeres lett, hiszen az évek során több előadó is feldolgozta, több különböző műfajban. A dal a brit televíziók karácsony környékén rendszeresen levetítették, hiszen A Hóember címet viselő mese központi része lett. A Nightwish az 1998-as megjelenésű, Oceanborn című nagylemezét egészítette ki e tétellel – nem kis sikerrel. A dal kezdetben szerves részét képezte a fellépéseiknek, majd kisebb szünet után 2005-ben, legutóbb pedig 2009-ben volt hallható fellépéseiken.

A Hóember című mesekönyv nyomán készült rajzfilm egyébként egy igen kedves történetet mesél el, ugyanis egy fiatal fiú és egy életre kelt hóember rövid ideig tartó kalandjait mutatja be. A történet második részében a fiú és a hóember az Északi-sarokra repül. A "Walking in the Air" az utazás zenei motívuma. Itt egy hóemberek által rendezett partin vesznek részt, ahol a fiú az egyetlen emberi lény. Találkoznak a Télapóval és a rénszarvasával, és a fiú egy hóemberekkel díszített zsebkendőt kap ajándékba….

A kislemezként is debütált Walking In The Air bár nem visz közelebb az ünnepi hangulathoz, viszont nagyon elmélkedő hatást nyújt, a végén viszont felpörögnek az események és a fejrázás is könnyen beindul (na de azért ne akkor, amikor épp karácsonyfa díszítés megy végbe, még a végén valaki megsérül :D).

6. Trick Or Treat – Let It Go

Ha a jóból kifogytál, de a hülyeségre még mindig vevő vagy, ami nem mellesleg rendkívül profi burkolásban kerül eléd, akkor Alessandro Contiék lesznek a Te embereid! A Frozen / Jégvarázs Let It Gója is sokakat megihletett már, hiszen egy édes dallamról van szó, ami még fülbemászó is, - különösen, ha tizenötezerszer belebotlasz valahol.

Ha magát a mesét a hátad közepére sem kívánod, a dalnak azért akadnak jólirányzott feldolgozásai, olyannyira, hogy még a metálzene palletáján is megtalálható, és ha a tökéletes változatát keresed, akkor most már befejezheted a keresgélést, ugyanis mi elhoztuk Neked a tökéletesnek vélt „Legyen hóóóóót”

 +1 Tales Of Evening - Jégvilág

Csak, hogy magyar képviselője is legyen cikkünkek, így mi sem lenne megfelelőbb, mint a Tales Of Evening Jégvilág című újdonsága. A formáció egyébként pontosan karácsonyra időzítette a nóta publikálását, amihez egy látványos, téli képi világgal ellátott kisfilmet is forgattak Ivették - ezzel ékesítve a nóta emígyis gyönyörű üzenetét. Maga a szerzemény egyébként az év minden időszakában bátran elővehető, ám kétség sem fér ahhoz, hogy  ilyenkor bizony nagyobb hatást kelt, és a feelingje is valami elképesztő, már-már libabőrt előidéző.

süti beállítások módosítása