Sabaton: 10 éves a The Art Of War
2018. május 30. írta: Sarok Bettina

Sabaton: 10 éves a The Art Of War

aow_webb_800x800.jpg

2008-at írtak a naptárak, amikor ugyanezen a napon, azaz május 30-án a boltok polcaira került a Sabaton egyik legnépszerűbb albuma, a The Art Of War. A csapat többi lemezeihez hasonlóan, ez a korong is számos himnusz bölcsője, ilyen többek között a Panzerkampf, a Ghost Division, és még sorolhatnánk. A kiadvány jubileuma kapcsán most megismerhetünk néhány érdekességet, melyekeről a formáció basszerosa mesélt.

Az album egyik legerősebb dala, amit írtunk az egyértelműen a Cliffs of Gallipoli. Joakim évekig dolgozott ezen a dalon. Csak a szóló részekkel több órát foglalkozott. Ehhez a nótához az ötlet az volt, hogy a Gallipoli csatáról írjunk. Az egyik koncertünk során találkoztunk egy török sráccal Hollandiában és ő mesélt nekünk történeteket, később a sok olvasás után Joakim és én elég ihletet szereztünk ahhoz, hogy megírjuk az egyik legjobb dalunkat. Ráadásul nekem ez az egyik nagy kedvencem ,imádom élőben játszani

- kezdte.

A The Art Of War-könyv teljesen Joakim ötlete volt. Nem volt nehéz megtalálni azokat a csatákat, amelyek a könyvben található fejezeteken kapcsolatban vannak a valós történésekkel, de az eredményünk végül egy mély koncepciós album lett. Örülök, hogy 2008-ban adtuk ki, mivel az emberek ma már nem foglalkoznak az albumok mögötti tartalmakkal.

A legtöbb embere ma már csupán a dalokat szeretné hallani, és nem érdekli őket, az hogy milyen sorrendben is jelentek meg, vagy, hogy milyen történetet is dolgoznak fel.

- magyarázta, majd szót ejtett az album hozta sikerekről:

2008_sabaton3.jpg

Biztos voltam benne, hogy ez valami más, mivel az album megjelenése előtt, a legtöbb európai magazin még csak meg sem említette a Sabatont. Mi csupán egy kis zenekar voltunk, de amikor debütált a The Art Of War, minden megváltozott.

Egy fejezetet érdemel még a Lengyelországról szóló 40:1 sikere is. Emlékszem, hogy egy egy svédországi fesztiválon ültem és épp interneteztem, figyelve a egy rajongói felvételt a 40:1-ról a YouTube-on, aminek gyorsan nőtt a nézettsége. Hallottuk, hogy a lengyel táridóban és a tévében is erről a dalról beszélnek, el sem hittük, hogy ilyen áttörő lett.

A YouTube ráadásul ebben az időben díjakat és rangsorokat osztott ki a videokra, a rajongói felvétel pedgi díjat kapott a legtöbbet megtekintett zenei video rangsorban. A legnézettebb video volt Lengyelországban, továbbá a legtöbbet látott politikai video is egyben. Több milliós megtekintéssel rendelkezett mindaddig, amíg valaki, - akinek véhetően nem tetszett - blokkolta. Mindenesetre addigra már egy életre megváltozott a karrierünk.

-mondta.

 

 

süti beállítások módosítása