25 éve a színpadon Anneke van Giersbergen!
2019. november 17. írta: Sarok Bettina

25 éve a színpadon Anneke van Giersbergen!

avg800x434.jpg

Anneke van Giersbergent már senkinek sem kell bemutatni, hiszen a folyton vigyorgó vokalista jól beírta magát  a metáltörténelembe. Az énekesnő már egészen kiskora óta a zene szerelmese, így nem i s volt kérdés számára soha az, hogy mivel is szeretne majd fogalkozni egész életében. 

Anneke több csapatban is tiszteletét tette, ám neve mégis első együttesével olvadt egybe, ami a The Gathering volt. 1994-ben csatlakozott az együtteshez, s akkoriban már-már korszakalkotót alkotott, de maga az együttes is a maga módján egyedi volt - erről, így mesélt korábban Anneke:

Amikor megalakult a The Gathering, akkor ők a legjobb énekest keresték, akit csak kaphattak. Arra gondoltam, hogy » király dolog lenne csatlakozni egy zenekarhoz«. Aztán az egyik kiadó gyrosan ránk is talált, az emberek pedig folyamatosan azt mondogatták, hogy, amit mi csinálunk az nagyon egyedi. A billentyűs hangszer használata például szintén újdonság volt. A The Gathering tehát egy énekesnőt és egy billentyűzetet is magába foglalt, ami teljesen új hangzást nyújtott. Hamar rájöttünk, hogy amit csinálunk, az valóban egyedülálló.

- idéztük többek között mi is a szavait.  

A holland pacsirta 2007-ig erősítette a The Gathering sorait, ezidő alatt pedig hat stúdióalbumot, és sok más kiadványt hagyott maga után, amikor úgy döntött, ideje, hogy új kalandokban legyen része. A vokalista persze nem tűnt el teljesen a zenekar színteréről, hiszen a 2010 óta megjelent, különleges The Gathering-kiadványokon is részt vett, melyek többsége koncertanyag.

2007-ben indult hódító útjára Agua de Annique nevezetű formációja, ami egészen 2011-ig aktívkodott, ezidő alatt pedig mindösszesen öt stúdiólemezt készítettek. Ezt követően saját nevén, tehát szólóban kezdett tevékenykedni, ám azidő alatt is folyamatos résztvevője volt Arjen Lucassen projektjeinek, aki már egészen korán felfigyelt a holland csillag tehetségére, így nem is olyan meglepő, hogy Anneke oszlopos tag/hangja az Ayreon-lemezeknek - már egészen a kezdetektől.

2014 azonban hiavatalosan is az ő éve volt, hiszen új projektet hoztak létre Arjennel, ami a The Gentle Storm elnevezést kapta. 2015-ben meg is jelent első - és egyelőre egyetlen - albumuk, a The Diary. 

Ugyanebben az évben újabb különlegességet hozott létre Liv Kristine és Kari Rueslåtten oldalán, ugyanis The Sirens elnevezésen járták a világot, melynek érdekessége az volt, hogy mind három vokalista a saját múltja előtt tisztelgett, tehát amíg Anneke révén The Gathering-dalok hangzottak el, addig Liv a Theatre Of Tragedy-vel rögzített nótákat adta elő újfent.

A vokalista persze mindig igyekszik a maximumot kihozni önmagából, így nem is olyan meglepő, hogy egy idő után vágyott már egy saját együttesre, mely által kellően be tudta teljesíteni a vágyait. Így született meg 2016-ban a VUUR, ami Anneke elmondása szerint sokkal súlyosabb skálán mozog műfajilag, mint korábbi fomációi. 

4577-1.jpg

2017-ben került boltokba a VUUR bemutatkozó albuma, ami az In This Moment We Are Free - Cities elnevezést kapta, a dalok érdekessége pedig mindösszesen az, hogy mindegyik egy-egy adott város történetét meséli el. A zenekar még ebben az évben is népszerűsítette a kiadványt, ám az sem titok, hogy mindenképp el szeretnék készíteni annak utódját is, ám arról egyelőre nics rendelkezésre álló infomáció, hogy mikor is kívánnak neki állni a munálatoknak; ahogyan arról sincs, hogy melyik évben jelenítik meg a soron következő második korongot.

Ahogyan arra félreérthetetlenül utaltunk, a mikrofonvirtuóz idén ünnepli több, mint két évtizedet felölelő karrierjét, aminek alkalmából természetesen két kiadós koncertet is megrendezett, melyek egyike a minap zajlott le. Anneke persze szép számmal szemezgetett karrierje legszebb és egyben legjobb dalai közül, amit tovább ékesít az őt kísérő szimfonikus zenekar, valamint vendégei: Sharon den Adel (Within Temptation), és Daniel Cavanagh (Anathema), de emellett az Agua de Annique és a VUUR is újra színre lépett. 

A tegnapi fellépésről természetesen már akadnak is felvételek, melyeket most is is elhoztunk nektek, bár a buli java még hátra van, ugyanis az énekesnő a mai napon is jubileumi koncertet ad.

süti beállítások módosítása