Negyvenéves lett Floor Jansen!
2021. február 21. írta: Sarok Bettina

Negyvenéves lett Floor Jansen!

gettyimages-153526904-2048x2048.jpg

Hát igen, ez a nap is eljött, belépett a negyedig x-be Floor Jansen! Az énekesnő több, mint húsz évet felölelő, igen sokszínű karrierje magáért beszél, ennek apropóján cikkünkben most kivesézzük honnan indult és hol tart most a hollandok csodabogara.

Floor Jansen 1981. február 21-én született a hollandiai Goirlében. Már kicsi kora óta a zene szerelmese, habár eredetileg biológusnak készült. 1999-ben kezdte zenei tanulmányait a holland rock akadémián, ahol operát tanult. Jól tud gitározni, és zongorán is játszik, valamint fuvolázik.

After Forever

Az együttes 1995-ben alakult Apocalypse néven Hollandiában. Ekkor a zenekar egy death-metal cover bandaként volt számon tartva, ehhez híven egy, a hörgésért felelős férfi énekessel nyomultak Mark Jansen személyében. 1997-ben csatlakozott hozzájuk Floor Jansen énekesnő, akinek érkezése gyorsan megváltoztatta a zenekar addigi stílusát, és áttértek a szimfonikus metalra, bár a hörgéssel továbbra is kiegészítették dalaikat.

Két évvel később felvették az After Forever nevet, amelyet két demó is megerősített: az  Ephemeral és a Wings of Illusion. Egy évre rá már első lemezük is a boltok polcaira került, amely a Prison Of Desire elnevezést kapta. 2001-ben dobták piacra második korongjukat Decipher néven, amely az utolsó lemez volt a zenekar alapítójával, a gitárért, és egyben a hörgésért is felelős Mark Jansennel.

09.jpg

2003-ban a zenekar kiadott egy EP-t és egy DVD-t is Exordium néven, melyet egy évvel később követett az Invisible Circles nevezetű album. A következő évben ismét stúdióba vonultak, és még abban az évben meg is érkezett a Remagine névre keresztelt anyaguk. 2006-ban Mea Culpa néven dobtak piacra egy kiadványt, amely A és B oldalból állt, valamint néhány dal újrafelvett változatát tartalmazta.

április 23-án megjelent a saját magukról elnevezett, ötödik After Forever-lemez, amely az eddigi legsikeresebb korongja lett a holland csapatnak – különösen az Energize Me című dal lett népszerű – melyet az énekesnő szívesen vett elő ReVamp nevezetű zenekarával adott koncertjein is.

Mindezen sikerek ellenére a fromáció 2008-ban bejelentette, hogy kisebb szünetet kényszerülnek tartani, az énekesnő kiégése (lelki kimerültség) következtében, majd 2009-ben azzal a szomorú hírrel kellett szembesülniük a rajongóknak, hogy az After Forever véglegesen is feloszlott.

20040417_concept_floor3.jpg

ReVamp

A zenekar első lemeze, a saját magukról elnevezett ReVamp 2010-ben jelent meg, ráadásul elsöprő sikereket ért el világszerte.  A zenekar egészen 2012-ig tunézott első lemezével, majd bejelentették, hogy ismételten stúdióba vonulnak felvenni második albumukat.

Egy évvel később már a boltok polcaira is került Wild Card nevezetű anyaguk, amely Floor elmondása szerint az egyik legerősebb, és legsúlyosabb lemez lett, amit valaha is készített.

Nos, az énekesnő nem túlzott eme kijelentésével, ugyanis a korong, azonnal elnyerte a nagyérdemű kegyeit, mindazonáltal Floor ezúttal nemcsak tiszta- és operás hangszínen énekelt, hanem immáron a hörgést is alkalmazza énektechnikájában. 

revampinterview-main_1.jpg

 A ReVamp 2014-ben jelentette be, hogy hosszas szünetet tartanak, mivel időközben Floor csatlakozott a Nightwish-hez, így nem tudna két együttest egyszerre fenntartani, mivel a progresszív metalt játszó formáció 100%-os odafigyelést igényel.

2015 és 2016 között egy esetleges harmadik album elkészüléséről adott hírt Jansen, de ez sajnos már nem valósult meg, ugyanis 2016. szeptember 29-én hivatalosan is bejelentették, hogy a ReVamp feloszlik.

Nightwish

Floor 2012-ben az együttesből váratlanul távozó Anette Olzon énekesnő helyére került be mint helyettes, az Imaginaerum World Tour végéig. 2013 októberében viszont a banda bejelentette hivatalos Facebook-oldalán, hogy véglegesen is Floor Jansen lett a Nightwish új énekesnője, melynek megkoronázásaként megjelentették a Showtime, Storytime nevezetű DVD-t.

2015 februárjában jelent meg az Élan című kislemezük, majd május végén debütált, az Endless Forms Most Beautiful nevezetű nyolcadik Nightwish-lemez is. Ezt további két kislemez követte: a Shudder Before The Beautiful és az Endless Forms Most Beautiful. 2016 végén piacra dobták legújabb DVD-jüket is, ami a Vehicle Of Spirit lett.

nightwish_wallpaper_066.jpg

2018-ban  újra vissza tértek  a rivaldafénybe, és egy különleges fellépéssorozat keretein belül rég nem halott Nightwish-dalok is felcsndültek. A zenekar 2020-ra ígérte új lemezének megjelenését, ám már többször is felröppent a hír, miszerint a korong akár már 2019-ben is megjelenhet.

2019 decemberében megjelent vadonatúj DVD-jük, ami a Decades: Live in Buenos Aires elnevezést kapta, és ahatalmas sikerre tett szert, viszonylag rövid időn belül. 2020 elején azonban végre véget értek a találgatások,, is  ugyanis a Nightwish bejelentette, miszerint várva-várt kilencedik nagylemezük április 10-én fog megjelenni, a címe pedig Human. :II: Nature. lett.

A dupla tartalommal rendelkező kiadvány azonban nem nyerte el feltétlenül a nagyérdemű kegyeit, mindazok ellenére sem, hogy az eladási listákon szépen muzsikált.

large_hn-promo-9_jpg_c4d63f55724fbaa68c2efab0b11d76740.jpg

Northward

Floor és Jørn Viggo közös projektje még 2008-ra vezethető vissza, amikor is a két zenész eldöntötte, hogy elérkezett az ideje annak, hogy valamit közösen alkossanak. Mivel időközben mind két fél igen elfoglalt volt, a projekt végül 10 év késéssel ugyan, de meghozta gyümölcsét.

Első rocklemezük 2018-ban jelent meg, amit saját magukról neveztek el, és amelyen vendégként Floor húga, a szintén metálénekesnőként tevékenykedő Irene Jansen is hallható egy dal erejéig. A kiadvány igen pozitív fogadtatásban részesült, így nem kizárt, hogy minden bizonnyal lesz még folytatása.

5b719d6d41c616e7066f0b29_coversmall-p-800.jpeg

Szóló

A Beste Zangersben való szereplését követően sikeresen beindíthatta szólókarrierjét is, amire jobban igényt tartanak a rajogók mint együtteseire.

A vokalista ezt követően el is kezdte turnéját, melynek egyik állomása rögzítésre is került, és ami első DVD-je ként fog szuperálni. Elmondása szerint nem kívánja kiadón keresztül megjeleníteni a tervezett koncertanyagot, ehelyett YouTube-csatornájára szeretné feltölteni, hogy mindenki számára elérhető legyen.

Ha mindez nem volna elég, az énekesnő azt is bejelentette, miszerint készülőben van első önálló lemeze is, ami elmondása szerint egy akusztikus dalokat felvonultató kiadvány lesz. Döntése annak tudható be, hogy mivel már több, mint húsz évet lehúzott metálénekesnőként, most valami teljesen másra van kiéhezve.

gettyimages-1068606168-2048x2048.jpg

És végül egy csokorra való érdekesség:

  • Teljes neve Floor Elisabeth Maria Jansen Dahl
  • Húga, Irene Jansen szintén énekesnő
  • Példaképének Anneke Van Giersbergent és Tarja Turunent tartja.
  • Legjobb barátnője Simone Simons, az Epica énekesnője, valamint az eredeti Nightwish-énekesnő, Tarja.
  • Egy időben rendszeresen fellépett a finn Raskasta Jouluával, melynek keretein belül különböző nyelveken énekelnek karácsonyi dalokat.
  • 2017-ben ő is énekelt Tarjával, az első Nightwish-énekesnő Feliz Navidad című különleges kiadványán, amit a vokalista jótékonysági célból rögzített.
  • 9 tetoválása van, és volt egy piercingje is, amit kislánya miatt vett ki az orrából.
  • Férjével 2013-ban szerettek egymásba, a ReVamp és a Sabaton közös turnéján; 2017 márciusában pedig megszületett kislányuk, Freja Van Dahl.
  • Kedvenc dala, amit imád élőben előadni a Ghost Love Score.
  • 2006-ban már kísérletezett Nightwish-dallal, az After Foreverrel a She Is My Sint adták elő egy koncerten.
  • Visszatérő alakja Arjen Lucassen munkáinak, korábban a Star One, majd az Ayreon zenekar lemezein volt hallható.
  • vegetáriánus
  • Gyermekkorában nem sok barátja volt, mivel folyamatosan atrocitások érték magassága miatt.
  • Kétszer volt már kiégése (lelki kimerültség), az utóbbi azonban nem került egy teljes zenekar rovására.
  • Ezreket haragított magára, amikor borzalmasnak nevezte a Slayer zenéjét, mely csapatnak egyébként férje is hatalmas rajongója.
  • Hollandiában többször is felmerült a neve az Eurovízió és a Voice kapcsán.
  • Sokáig azt hitték,hogy Mark Jansen a testvére.

93815744_537747006890929_3688003060868730573_n0_1.jpg

süti beállítások módosítása