20 éve a történelem rabjai - Sabaton
2019. július 31. írta: Sarok Bettina

20 éve a történelem rabjai - Sabaton

sabaton-group9.jpg

20 évnek ezelőtt, - tehát valamikor 1999-ben - alakult meg a svédek egyik legnépszerűbb metálzenekara, a Sabaton. A formáció nehézkesen indult el a pályán, ám sikerük évről évre egyre csak ívelt felfelé, manapság pedig már alig van olyan ember, aki ne' találkozott volna a nevükkel, vagy akár magával a zenéjükkel.  Nyilván minden együttesnek van egy bizonyos téma a tarsolyában, amely köré felépítik lemezeiket, ilyen többek között a fantázia kis világa, a mitológiák, és sok más érdekesség, melynek keretein belül kibontakozik egy-egy fantasztikus tétel. A Sabaton motorja ez esetben az egész világot érintő múlt, amit egyébként úgy nevezünk, hogy történelem...

Bár az iskolai történelem órákon nem sűrűn lehet elcsípni a a svéd veteránokat, ám nem kérdés, hogy az ő előadásmódjukban kicsit sem számít unalmas időfecsérelésnek múltunk böngészése, megismerése. Jómagam is nekik köszönhetem a II. világháborúra szállingózó ötöseimet, most azonban nem azt fogjuk kitárgyalni, hogyan jegyeztem meg dátumostól a Kurszki csatát és a Normandiai Partraszállást a Panzerkampfnak és a Primo Victóriának köszönhetően, hanem átnyálazzuk honnan indult és hol tart most a Joakim Brodén vezette alakulat.

A Sabatont 1999-ben alapította Jokaim Brodén, valamint Pär Sundström. A gitáron ekkoriban Oskar Montelius és Rikard Sundén játszott, a dobokat pedig Richard Larsson püfölte egészen 2001-ig. 2000-ben dobták piacra saját magukról elnevezett demójukat, ami mindösszesen hat tételt foglalt magába és hatalmas sikert aratott a célközönség körében. Fist For Fight című kiadványuk nem aratott felhőtlen sikert, ami miatt a Metalizert sem tudták piacra dobni, mint az első korongjukat.

2005-ben végül sikerült berobbanniuk, ugyanis megjelenítették első lemezüket a Primo Victoria képében, melynek megjelenítéséért valósággal harcba indultak a kiadók. A kiadvány sikeréből adódóan hamar turnén találták magukat a srácok, ám eközben volt indejük a stúdióban is tevékenykedni, így egy évvel később már második albumukat is meg lehetett vásárolni, Attero Dominatus elnevezésen. Természetesen ezt is turné követte, majd 2007-ben egy kislemezt jelenítettek meg Masters of the World néven, majd ugyanebben az éveben a debüt albumnak tervezett Metalizer is boltokba került, mint a csapat újdonsága.

sabaton-4f82db3186dd7.jpg

Sikert sikerre halmozva végül a formáció újra stúdióba vonult és 2008-ban újabb Sabaton-album hódított világot - ez volt a The Art of War. Maga a korong sokkal pörgősebbre sikeredett, s számos humnusz-szerű nóta is ezen a lemezen került elhelyezésre; ilyen többek között a Ghost Division (mely dal a mai napig is elsőként hangzik el a fellépéseken), - a már fent is említett - Panzerkampf, a 40:1 - csak, hogy néhányat említsünk. A Cliffs of Gallipoli című számuk egyébként kislemezként is megjelent, sőt kisfilm is forgott hozzá.

2009 környékén tovább fokozódott népszerűségük, hiszen olyan fesztiválokon és helyeken is felléphettek, ahol korábban még nem volt szerencséjük. Egy évvel később, Coat of Arms elnevezésen nem csupán egy kislemezt, hanem egy albumot is boltokba küldtek, amit további egy kislemez követett, a Screaming Eagles. 2011-ben megjelent első DVD-jük, ami a World War Live: Battle of the Baltic Sea elnevezést kapta. 2012 azonban igen mozgalmas volt: debütált három kislemezük (A Lifetime of War, The Lion from the North, Carolus Rex), piacra dobtak egy válogatásalbumot Metalus Hammerus Rex címen, majd vadonatúj albumuk, a Carolus Rex is világot hódított, ráadásul két nyelven.

2012 azonban nem csak örömben telt, hanem ürömben is egyaránt, ugyanis Oskar Montelius, Rikard Sundén, Daniel Mullback, valamint Daniel Myhr elhagyták a Sabatont, majd együttes erővel új zenekart alapítottak. A gitárosok helyére Chris Rörland és Thobbe Englund érkeztek, a dobos pedig Robban Bäck volt, aki csupán csak azévben volt a formáció tagja, a billentyűket viszont ismét Joakim vette kezelésbe, - aki a megalakuláskor ugyanezt a szerepet töltötte be, mindaddig, amíg rá nem jöttek, hogy énekesként is tökéletesen helyt tud állni - ez a felállás adta ki a 40:1 kislemezt, majd az azt követő Swedish Empire Live névre keresztelt DVD-t is.

2013-ban új csatár érkezett a dobok mögé Hannes van Dahl személyében, aki immár hivatalos tagként léphetett színpadra színeikben. 2014-ben egy válogatásalbumot jelenítettek meg, ami a War and Victory: The Best of Sabaton címet kapta. Ugyanebben az évben új album is érekezett Heroes címmel, amit két kislemez, a To Hell And Back és a Resist And Bite vezetett fel. Ebben az évben további egy kiadvány látott napvilágot, ami egy közös anyag volt a Hammerfall-lal, és ami a Sabaton & HammerFall: Metal Monsters elnevezést kapta.

sabaton2016p.jpg

2015-ben szintén egy koncertanyaggal jelentkeztek, a Live on the Sabaton Cruise 2014 képében, amit 2016-ban követett ugyanezen formában a Heroes on Tour. A 2016-os év szintén mozgalmas volt, hiszen azévben debütált egyik legsikeresebb albumuk, a The Last Stand. A korong hatalmas sikert aratott világszerte, ám ismét akadtak szomorú pillanatok, ugyanis a lemezbemutatón Thobbe Englund gitáros átadta a stafétáját Tommy Johanssonnak.

Hosszas turné lebonyolítását követően, a formáció jól megéérdemelt pihenésre vonult, ám köztudott volt, hogy lázasan dolgoznak majd vadonatúj stúdióalbumukon. Ezt követően hódító útjára indították történelmi YouTube-csatorájukat Sabaton History Channel néven, melyben egy amerikai történész, Indy Neidell közreműködésével a Sabaton-dalok történelmi háttere kerül elmesélésre.

Idén azonban gőzerőkkel visszatértek, ugyanis július 19-én került boltokba visszatérő, elsöprő sikereket arató nagylemezük, a The Great War, mely kiadvány teljes egészében az I. világháborút kapta górcső alá. Elsőként a Bismarck című nótát ismerhettük meg, mely szám egy különálló kislemeztként került megjelenítésre. Magáról a korongról egyébként a Fields Of Verdun, a The Red Baron, valamint a Great War jelent meg mint kislemez. A lemez egyébként napról napra sikeresebb, hiszen nemrégiben derült ki, miszerint a számlistákon is simán maga mögé utasítja a többi előadót, valamint azok újdonságait, sőt Németországban már egészen az első helyig menetelt.

A csapat egyébként 20 éves fennálását a Wackenen fogja megünnepelni egy igazi szüleinapi buli keretein belül, mely fellépés élő közvetítést kap, tehát az is velük tud majd bulizni, aki sajnos nem tudott elmenni a koncertre és ebből adódóan esetleg éppen otthon végzi teendőit.

54513575_1800395486731841_67170886396208136_n_1.jpg

Szeretnél róluk egyebet is megtudni? Nincs más dolgod, mint követni őket, vagy ha nem aludtál el a cikk végéig, akkor segítünk kicsit.......

Érdekességeink a csapatról:

Különleges kívánságáról mesélt Joakim Brodén

5 érdekesség, amit talán még nem tudtál a Sabatonról

Ja, azt említettük már, hogy Sabaton Open Air néven saját fesztiváljuk is van, na meg, hogy együtt dolgoztak a World Of Tanksszel, és még saját applikációjuk is van?!

sabaton-28-von-31_binary_606929.jpg

süti beállítások módosítása