Mezmerized - Electrolyze (2020)
2020. szeptember 10. írta: Sarok Bettina

Mezmerized - Electrolyze (2020)

Tornádó-metál? De még mennyire!!

b_w1sizxh0cmfjdciseyjszwz0ijowlcj0b3aiojmzmcwid2lkdggiojezotksimhlawdodci6ndc3fv0swyjyzxnpemuilde2mdbdlfsibwf4il0swyj3zsjdxq.jpg

Szeptember 18-án éri el a lemezboltok polcait a Mezmerized bemutatkozó korongja, ami az Electrolyze elnevezést kapta. A formáció az elmúlt időszakban több dalt is megosztott ízelítő gyanánt, melyek rendre különleges kisfilmek kíséretében kerültek publikálásra.

Királya Anna és társai viszonylag rövid idő alatt tettek szert hatalmas népszerűségre, ami egyrészt annak tudható be, miszerint Anna korábban a Sorronia frontján lépett rivaldafénybe, másrészt pedig azért, mert az általuk jegyzett nóták amellett, hogy fülbemászó dallamokkal lettek megáldva, hordoznak egyfajta fűszert, amitől elkerülhetetlenekké válnak....

Néhány hónapja mi is mikrofonvégre kaptuk az énekesnőt, aki megannyi érdekességet osztott meg lapunkkal – ezzel is izgalmasabbá téve azt az időszakot, amit a lemez debütálásának kivárásával töltöttünk. Személyes gondolatmenetként megjegyezném, mindig öröm számomra olyan zenekart és lemezt megismerni, ami kicsit sem szokványos, tehát lehet rá azt mondani, hogy: „ezt már hallottam valahol...de közben mégsem” – ugyanis egy teljesen új színt fest a metálzene palettájára, ami azért mindig jól jön.

b_w1sicmvzaxpliiwymdawxsxbim1hecjdlfsid2uixv0.jpg

A Mezmerized pontosan ez a kategória. Aki egyébként képben van Anna korábbi munkásságával, az megnyugodhat, ugyanis az énekesnő új csapata rendesen belead apait-anyait, avagy igen keményen a húrok közé csap - szó szerint. Tény és való, hogy az énekesnő hangja a Sorroniában tökéletesen hatott, de hogy mégis mit művel a modern-metál vonalon, hát azt majd mindenki a maga idejében megtudja (no spoiler!).

Az Electrolyze mintegy tornádóként csap le az emberre, teszi ezt azonnal az albumnyitó Electrolyse képében. Másodikként, a megközelítőleg három percben kibontakozó Comeback pörgeti fel az eseményeket, olyannyira, hogy valóban visszakívánjuk pörgetni a dalt. A Rage egyike volt a korábban megosztott felvezetőknek és bár az előtte publikált nóták is meggyőzőek voltak a célközönségre nézve, ha mindenképp áttörést kívánunk megfogalmazni, akkor az biztosan ennek a dalnak a képében fogalmazódhat meg az emberben, ugyanis maga a megtestesült tökély!

Elérkeztünk a Mezmerized elsődleges bemutatkozásához, ugyanis a Desire volt a legelső szerzemény, amit újdonsült zenekarként népszerűsítettek. Igazából tökéletes választás volt részükről, ugyanis a kis csapat profizmusa futótűzként kezdett terjedni, ami nem is olyan meglepő, hiszen minden hozzávalóból kapunk valami sajátosat – különösen érvényes ez a különleges hangi adottsággal rendelkező dalos pacsirtára, aki azzal, hogy átváltott tornádó-metálra nagyobb szabadságot adott a hangjának, amit ha teheti jól „szélnek is ereszt” – végre!

A Fireheart már az első hangnál eléri a célját, legalábbis nálam, hiszen azonnal nagy kedvenc lett. Kb. ez az a pont, amikor hivatalosan is realizálódik, miszerint a Mezmerized tökéletes perspektívája annak, hogy az új dolgokra nyitottnak kell lenni, hiszen sokszor kellemes csalódás érheti az embert – a legpozitívabb értelemben.

Miután a Fireheart keretein belül beleéltük magunkat abba, hogy néha lassítani is jó dolog, hamar át is veszi az irányítást a már szintén jól ismert Shutdown, amit kisfilm kíséretében felvezetőként is megosztottak - nem kis sikerrel.

A Call My Name továbbra is hozza a megszokott színvonalat, és bár itt-ott fel-felröppennek az Amaranthe jegyei, azért mégsem említhető egy lapon a két zenekar, ugyanis a magyar fronton nincs szükség arra, hogy három énekes darabolja fel egymás közt a szöveget, mivel Anna tökéletesen boldogul egymaga – ezzel tökéletes elegyet alkotva hangszíne és a modern-metál között.

b_w1sizxh0cmfjdciseyjszwz0ijowlcj0b3aiojeynswid2lkdggiojiwndysimhlawdodci6ote5fv0swyjyzxnpemuilde2mdbdlfsibwf4il0swyj3zsjdxq.jpg

A Hybrid és a Satellite szintén jól ismert szerzemények, tehát már semmi olyant nem lehet róluk elmondani, amit eleve ne tudnánk. A szívem kezd el vérezni, amikor a Ready to go és Carry On közepette döbbenek rá, hogy már nincs sok hátra a lemezből, pedig mennyire elhallgatnám még...

Zárásként végre megkapjuk a Cyanide című szerzeményt, aminek Henrik Englund Wilhelmsson (GG6) jóvoltából most már biztosan köze van az Amaranthe-hoz. Maga a nóta valóban erősen megkíván némi hörgést, amit azért néhány, a már fent is említett nóták keretein belül is szívesen fogadtam volna, de ennek ellenére nincs okom panaszra.

mezmerized2.jpg

Összességében azt gondolom, hogy kezdésnek komoly alapot vetett magának a zenekar az Electrolyze megjelenítésével, bár eleinte elképzelni sem tudtam, hogyan fog működni Anna sziréni hangszíne a modern elemekkel megspékelt muzsikával; most már kétség sem fér hozzá, hogy a kettő együtt nagyon is működik! Lényegében egy vidám hangvételű, jól kidolgozott, minden tekintetben kiforrt nagylemezt köszönthetünk a kiadvány képében, aminek minden egyes eleme magáért beszél.

A beharangozók nyomán izgatottan vártam, mi fog kisülni a kiscsapat kemény munkájának gyümölcseként, és miután erre kielégítő választ kaptam, ugyanilyen (ha nem nagyobb) izgalommal fogom várni következő lemezüket, de addigis: pörögjön mindneki az Electrolyze-zal – szeptember 18-tól!!

mezmerized30.jpg

Íme, a dallista:

1. Electrolyse
2. Comeback
3. Rage
4. Desire
5. Fireheart
6. Shutdown
7. Call my name
8. Hybrid
9. Satellite
10. Ready to go
11. Carry on
12. Cyanide

94689803_2966072400136638_3688857126026870784_o.jpg

8/10

süti beállítások módosítása