Ismerd meg a himnuszok nagymestereit: Feuerschwanz
2020. augusztus 28. írta: Sarok Bettina

Ismerd meg a himnuszok nagymestereit: Feuerschwanz

feuerschwanz-tickets-artwork2.jpg

Cikksorozatunk legújabb részében egy olyan csodás zenekart hoztunk el nektek, ami egyáltalán nem számít újnak, sőt kicsit sem az, viszont ismertségük nem terjed ki a világ minden pontjára, ami őszintén megvallva igen nagy kár, ugyanis a német srácok fergeteges muzsikát szolgáltatnak a nagyérdemű legnagyobb örömére - ha velünk tartasz a folytatásban magad is fültanúja lehetsz!

A Feuerschwanz megalakulása egészen 2004-re vezethető vissza, az akkori felállás azonban kicsit sem metált hivatott játszani, hanem sokkal inkább a középkori hangzással megspékelt folkzene képviseletében tündököltek, ami egyébként a mai napig első számú mozgatójuk. Első lemezük 2005-ben ért a boltok polcaira és a Prima Nocte elnevezést kapta. A korong mindösszesen tizenöt nótát sorakoztat fel, de ezek ma már egyáltalán nem köszönnek vissza a fellépéseken.

2007-ben megérkezett második kiadványuk, a Met & Miezen, ami ugyancsak hiányt szenved a kemény hangzásból, a rajta elhelyezkedő tizennyolc dal közül azonban mindenki kedvére talál szerethető alkotást, melyek egyébként nem is igényelik a gitárok megszólalását. Egy évvel később, Drachentanz Live elnevezésen megjelenítették első koncertlemezüket, mely felvételen tizenhét tétel csendül fel.

A néhány tagcserén átesett formáció végül 2009-ben robbantotta világra Metvernichter címre keresztelt nagylemezét, ami az első olyan kiadványuk volt, amivel már a metálvilág részeseként törtek piacra. A dallista mindösszesen tizenhat dalnak adott "otthont", néhányhoz pedig kisfilmet is forgattak - ezzel is növelve népszerűségüket.

2011-ben újfent örömteli évnek álltak elébe a zenekar rajongói, ugyanis az év márciusában hódított világot az akkor már Ben Metzner által is vezetett kiscsapat vadonatúj stúdióalbuma, a Wunsch ist Wunsch. A szorgalmas németek azonban nem adtak okot sem unalomra, sem panaszra, ugyanis már a következő évben megjelent ötödik lemezük, a Walhalligalli.

A hosszú és mókás turné után újfent stúdióba vonultak, munkájuk ékes gyümölcse pedig 2014-ben, Auf's Leben! elnevezésen vált elérhetővé - világszerte. A tizenhárom nótát tartalmazó kiadvány egyébként olyan közönségkedvenceket tárol mint a Zuckerbrot und Peitsche, a Blöde Frage, Saufgelage, vagy akár a Seemannsliebe - többek között.

Tíz éves fennálásuk megkoronázásaként, 2015-ben egy DVD-t is piacra dobtak, ami egész egyszerűen a 10 Jahre - Live elnevezét kapta, tartalma pedig tizenhat fergeteges nóta. Egy évvel később azonban már a legújabb Feuerschwanz-album debütálására is sor került, mely aranybánya tizenkét dallal a fedélzeten, Sex Is Muss címen került publikálásra. 

A német brigád már ekkor kőbe véste sikereit, hiszen nemcsak rajongótáboruk, de népszerűségük is egyre csak felfelé ívelt - nem véletlenül. Miután több ízben is sikerült törtélemet írniuk, illetve megannyi elismerést szerezniük, 2018-ban robbantották az újdonsült bombát, ami nem más volt mint legújabb kiadványuk, a Methämmer. Új lemezükkel szinte megállíthatatlanokká váltak, hiszen az eddigi legcsodásabb, legelismertebb korong birtokosaivá váltak, ami nem is csoda, hiszen a tizenöt alkotás közül olyan nóták csendülnek fel mint a Schubsetanz, a Die Hörner hoch, valamint a Wikingerblut - csak, hogy néhányat említsünk.

A tavalyi év során egy válogatásalbumot adtak ki a kezeik közül, ami egész' egyszerűen a Best Of címmel rendelkezik, tartalma pedig a húsz legkedveltebb Feuerschwanz-slágerből tevődik össze. Miután már többször is bebizonyították, hogy ha jó muzsikáról van szó, akkor ők bizony képtelenek tévedni, idén nyáron újabb mérföldkövet kovácsoltak maguknak, ugyanis alig két hónapja landolt a boltok polcaira duplalemezük, a Das Elfte Gebot képében, melynek kistestvére a Die sieben Todsünden címre keresztelt, feldolgozásokkal megpakolt részleg.

A korongot kisebb-nagyobb mértékben mi is kiveséztük a megjelenés napján, amiről itt olvashatsz bővebben. Kétségtelen, hogy a Das Elfte Gebot az idei év legkiválóbb nagylemeze, hiszen teli s tele van hibátlan szerzeményekkel, melyek mindegyike már-már himnuszként szuperál - csakúgy mint az előző lemezek esetében. Egyik legkiemelkedőbb darabja egyébként a Melissa Bonny közreműködésével elkészült Ding, ami nemcsak a nyár (és az egész év) egyik vagány partidalának tudható be, de mélyen maga alá mossa az eredetit!!

Az újdonság egyébként olyannyira megnyerte magának a nagyérdemű és a kritikusok kegyeit, hogy már a megjelenést követő napokban a listák élére került, népszerűsége pedig egyértelműen töretlen. Aki kedvet kapott ahhoz, hogy szorosabb barátságot ápoljon a zenekarral annak azt tudom ajánlani, hogy visszafelé haladjon a diszkográfiával, hiszen a Das Elfte Gebot garantáltal leveszi a népet a lábáról, nem beszélve a Methämmer és a Sex is Muss slágereiről; de ajánlatos megnézni egy-két koncertet is, ami tökéletesen tükrözi a fromáció profizmusát, nameg persze a nyughatatlan humorát.

süti beállítások módosítása