Children Of Bodom: 20 éve kedvencünk a Hatebreeder
2019. november 02. írta: Sarok Bettina

Children Of Bodom: 20 éve kedvencünk a Hatebreeder

brs-cob-cd-hatebreeder_6a68bd53-4191-4f95-950c-60bd895eb40f_800x.jpg

A minap érkezett a hír, miszerint három oszlopos tag is távozik a finn formáció fedélzetéről. A közlemény nemcsupán a rajongókat, de a kollégákat is egyaránt szíven ütötte, így több zenész, többek között a Nightwish dobosa, Kai Hahto is szomorúan értesült a történtekről.

A hogyan továbbról egyelőre nincs rendelkezésre álló infomáció, ugyanis Alexi Laiho és Daniel Freyberg később kíván nyilatkozni arról, hogy mik is a terveik a jövőre nézve. A COB legutóbbi, immáron tizedik nagylemeze egyébként idén márciusban jelent meg, és a Hexed nevet viseli. A kiadvány kisebb-nagyobb sikerekkel, de meggyőzte a nagyérdeműt, hiszen többen is azt hangoztatták, miszerint a srácok végre visszatértek a gyökereikhez.

Csak, hogy egy kicsit eltereljük a gondolatokat a bombaként robbant válásról, kicsit visszatekintünk a finnek múltjába, nevezetesen az idén húsz éves debütálását ünneplő Hatebreeder korongot kaptuk górcső alá, ami máig az egyik legkedveltebb Children Of Bodom-album világszerte.

A formáció első nagylemeze 1997-ben jelent meg, Something Wild címmel, és bár sikeresen berobbantak általa a köztudatba, tételei messze nem arattak akkora sikert, mint az 1999-es megjelenésű Hatebreeder. A lemez olyan, máig közkedvelt szerzeményeket sorakoztat fel, mint a Children of Bodom, a Bed of Razors, a névadó Hatebreeder, a Silent Night, Bodom Night, vagy akár a Downfall - csak, hogy néhányat említsünk.

children_of_bodom_hatebreeder_front.jpg

Érdekesség, hogy az album elkészülésében nagy szerepet játszott Alexi Laiho akkori felesége, Kimberly Goss, aki nemcsak zenészként járult hozzá a nóták elkészüléséhez, hiszen az imént is említett Silent Night, Bodom Night elnevezésű dal teljes egészében az ő tollából származik. További különlegesség, hogy egyes dalokban fellelhető más zeneszerzők munkássága, vagy legalábbis annak hatása, továbbá kevésbé ismert tény az is, hogy a Bed Of Razors eredetileg Red Light in my Eyes Pt. 3 néven került volna fel a számlistára.

Alexi Laiho egyébként nemrégiben rangsorolta a COB-lemezeket, így megtudhattuk, hogy a tíz kiadott alkotás közül melyiket kedveli leginkább, és melyiket a legkevésbé. Ebből adódóan derült ki, hogy a szóban forgó Hatebreeder nála a negyedik helyig menetelt, amit eképp véleményezett:

A Hatebreeder hatalmas ugrást jelentett a Something Wildot tekintve. Az albumnak köszönhetően két teljes turnén voltunk a kedvenc zenekarunkkal, a Hypocrisyvel. A fesztiválok és a turnék láttán megfigyelhető, hogy milyen is volt a zenekar akkoriban. Elégedetlen gyerekek voltunk az Északi Sarokról, akik még semmit sem láttak. Mindenkit meg akartunk ölni. Ez volt a Hatebreeder mentalitása.

-vallotta.

A Hatebreeder sikere egy életre megpecsételődött, hiszen 2005-ben felkerült a minden idők legjobb rock-és metál albujainak listájára, ráadásul ugyanebben az évben újra kiadta a kiadványt Alexi és csapata; ám ezúttal extra tételeket is felpakoltak rá. 2008-ban ismételten piacra dobták a zöld borítós kaszást, ám ezúttal frissítettek kicsit a hangzáson.

süti beállítások módosítása