5+1 zenekar, amire érdemes figyelni!
2020. szeptember 14. írta: Sarok Bettina

5+1 zenekar, amire érdemes figyelni!

collage50.jpg

A metál-világ telis- tele van remek zenekarokkal, de mi van akkor, ha a paletta olyan gyöngyszemeket is felvonultat, akik nem jutnak el kellően a közönséghez, munkájuk gyümölcsére pedig igenis igény van?! Mi most pontosan ilyen csapatok közül szemezgettünk, majd gyűjtöttük őket össze egy csokorba, igaz, akad olyan név is a listánkon, amivel lapunkon akár többször is találkozhattál... Tarts velünk!

1. Feuerschwanz

Nem ez az első alkalom, amikor figyelmedbe ajánljuk e csodás zenekart, de hát miért is ne tennénk, hiszen fantasztikusak, nem mellesleg érdemes őket megismerni és szeretni! A formáció Németország-szerte hatalmas sikernek örvend, ami nem is olyan meglepő, hiszen szövegeik németül íródnak. A srácokról viszonylag kevés oldal közöl híreket különböző nyelveken, ami vélhetően annak tudható be, hogy fantasztikus muzsikájuk még mindig nem jutott el elég messzire.

A zenekar különlegessége abban rejlik, hogy a legfülbemászóbb folk-metált játszák, megspékelve mindezt egy kiadós középkori hangzással – teszik mindezt olyan hangszerek segítségével, melyek egy random középkori dalcsokor keretein belül is visszaköszönnek. Legutóbbi lemezük, a júniusban megjelent Das Elfte Gebot azonnal nagy sikerre tett szert, hiszen számos változtatást iktattak be, ami magába foglalja többek között azt, hogy teljes mértékben a metál-világ felé kívánnak új kapukat nyitni – nem kis sikerrel.

Mint ismeretes, megalakulásuk elején még egyáltalán nem metált játszottak, csupán a harmadik lemezük, a 2009-es megjelenésű Metvernichter keretein belül kezdtek el bekeményíteni, azóta pedig töretlenül ezt is teszik. Aki mindig nyitott az új dolgokra, és nincs ellenére annak, hogy a jók közül esetleg valami még jobbat keverjen a lejátszási listáira, annak mindenképp bele kell hallgatnia a Feuerschwanz diszkográfiájába, melynek minden egyes darabja valódi aranybánya, nem beszélve arról, hogy minden egyes daluk tökéletes himnusz a nap minden órájára.

2. Ex Libris

A Xandriából is ismert Dianne van Giersbergen 2003-ban alapította meg progresszív metált játszó zenekarát, ami annak ellenére, hogy jó, még sem tartozik abba a kategóriába mint mondjuk egy ReVamp, ami Floor Jansen jelenlétének köszönhetően nem volt kétség, hogy azonnal rajongók ezreit zsebeli be.  A zenekar eddig három stúdiólemezt tudhat magáénak, melynek legutóbbi példánya egy háromfelvonásos kiadvány volt.

Az ANN első fele 2018-ban került boltokba, a rajta található nóták pedig Boleyn Anna történetét meséli el. Tavaly márciusban került boltokba a kiadvány második fele, ami Anastasia Romanova előtt állít emléket, míg a novemberben debütált utolsó kiadvány Anne Frank előtt tiszteleg. A szóban forgó dalcsokor egyébként az első nagyobb sikere volt a holland bandának, tekintve, hogy a vokalista mekkora népszerűségre tett szert a Xandriában.

3. Brothers Of Metal

Klisés vagy sem, de még mindig van olyan zenekar ami tiszteltben tartja a mítoszokat és a legendákat. A Brothers Of Metal pontosan ezt teszi, hiszen minden egyes daluk az északi mitológiára épül, benne a mindenséggel, ugyanis Odintól egészen a valhalláig tényleg megtalálható minden a szövegeikben. A csapat eddig két lemezt küldött az üzletek polcaira, legutóbbit nem is olyan rég, hiszen az Emblas Saga januárban foglalt helyet a polcokon, beindítva ezzel a formáció szekerét.

Aki esetleg még mindig nem unta meg azt, hogy újabb és újabb sztorikat hallgasson a vikingekről meg az isteneikről, vagy csak szimplán meg szeretné ismerni Ylva Erikssont és csapatát, akkor reméljünk cikkünk nyomán sikerült új kedvencet találnia magának.

4. Mezmerized

A magyarországi Mezmerized sem most vonul fel először lapunk soraiban, ugyanis Király Anna újdonsága már biztosan egy olyan remekmű, amit érdemes megismerni. A kis csapat első lemeze hamarosan (szeptember 18) eléri a boltok polcait is, tartalma pedig minden tekintetben elkerülhetetlen.

Elmondásuk szerint modern elemekkel megspéklet metált játszanak, de remélem nem haragudnak meg, amiatt, hogy én ezt tordnádó-metálra kereszteltem. Hogy miért? Ezt majd mindenki a maga idejében megtudja, legyen annyi elég, hogyahogyan azt a lemezbemutató kritika keretein belül is megjegyeztem az Electrolyze garantáltan leviszi a fejedet!

5. Twilight Force

A már felsorolt csapatokkal ellentétben a Twilight Force azért szép számmal rendelkezik rajongókkal a világ minden pontján, de azért mindig akad valaki, akinek újat lehet mutatni. Kétség sem fér hozzá, hogy a könyvek és az adaptációk már rendesen ellőtték a sárkányok és a mágikus dolgok megidézését – gondoljunk csak a Trónok harcára vagy akár a fantasy-világ többi kreálmányára – a Twilight Force mégis ezeket dolgokat kívánja a zene útján teljesen új szintre emelni.

Na ezeket a dolgokat csempészik most nekünk a svédek a metálzene környékére, teszik mindezt elsősorban a dalaikkal, na meg persze a kinézetük és a művésznevük jóvoltából. Legutóbbi nagylemezük tavaly került boltokba Dawn Of The Dragonstar elnevezésen, mely kiadvány egyébként nálunk az év album volt.

Nem nehéz belebotlani a Twilight Force muzsikájába, hiszen aki bolondul a sárkányokért meg a többi apróságért az biztosan imádni fogja, aki meg csak  azért kattint rá mert immár az olaszok istene, Alessandro Conti (Trick or Treat, ex-Luca Turilli’s Rhapsody, Lione/Conti) ereszti szabadjára hangszálait frontemberként, hát az sem fog csalódni...

+1. dArtagnan

A szintén német illetőségű dArtagnan megalakulásához nem kell messzire menni, ugyanis elég felgörgetni a Feuerschwanz említéséhez, és már meg is találjuk a közös nevezőt a két zenekar között Ben Metzner személyében....bizonyám!  A már felsorolt csapatokkal ellentétben a dArtagnan nem metált, hanem sokkal inkább folk-rockot - saját belátásuk szerint viszont muskétás-rockot - játszik, amire jobb dologból nem is lehetne következtetni mint maga a formáció neve.

A csapat eddig három lemezt jelenített meg, (nem kis sikerrel) melyek legutóbbika In jener Nacht címmel, tavaly került a lemezboltok polcaira. A formáció amellett, hogy fergeteges dalokat vonultat fel lemezről lemezre, házuk táján a jó kedv sem elmaradhatatlan kiegészítő, amit a nóták is kellően visszaadnak. Érdekesség, hogy a nyár folyamán közös kislemezt dobtak piacra a Schandmaul társaságában, ami az An der Tafelrunde címet viseli.

süti beállítások módosítása